AfterDawn logo

CloneDVD Mobile -ohjelman käyttöliittymä


CloneDVD Mobile on muiden SlySoftin ohjelmien tavoin riittävä ja hyvä niin vasta-alkajien kuin edistyneempien käyttäjien tarpeisiin. Käyttö on mukavaa, sillä ohjelma on ilmeeltään selkeä ja toiminnaltaan looginen. Mikäli käytössäsi on ohjelman testiversio, ilmestyy ohjelmaa käynnistettäessä ensimmäisenä ruutuun viesti, jossa kerrotaan jäljellä oleva koekäyttöaika päivinä. Jo tässä vaiheessa huomaat, että ohjelman käyttöliittymä on suomenkielinen, mikä helpottanee ohjelman käyttöä ainakin suurimmalle osalle.

Kuitattuasi ilmoituksen ohjelma siirtyy varsinaiseen päänäkymään. Oletuksena ohjelma tarkistaa automaattisesti SlySoftin sivuilta, onko ohjelmasta saatavilla uudempaa versiota. Mikäli päivitys löytyy, kannattaa se yleensä asentaa. Automaattisen tarkistuksen saa myös halutessaan kytkettyä pois päältä valitsemalla avautuneen päänäkymän oikeasta yläreunasta löytyvän Omat asetukset -valikon alta ruksittamalla pois kohdan "Tarkista automaattisesti onko ohjelmasta uutta versiota."

Siirrytään tarkastelmaan ohjelman päänäkymää. Asetelma on selkeä, vasemmassa reunassa on ohjelman ja SlySoftin logot, oikeassa reunassa taas lista laitteista, joille ohjelma osaa muuntaa videota. Ikkunan Alareunassa on kolme nappia, Tietoja, Tilaa... sekä Seuraava. Tietoja-napin painallus tuo näkyviin tiedot ohjelman versiosta, ja Tilaa-napin painaminen avaa Internet-selaimeen SlySoftin tilaussivun.

Kuten varmaan jo huomasit, on oikean reunan listassa PlayStation Portablelle mahdollisuus valita kahden eri videoformaatin väliltä, MP4.n sekä AVC/H264;n. Voit valita näistä kahdesta kumman tahansa, valinnalla ei ole merkitystä. AVC/H264-pakkauksella tehdyt tiedostot ovat hieman pienempiä, mutta käsittely kestää hieman kauemmin. Huomaa, että mikäli PSP:si firmware on versio 1.50, tulee formaatiksi valita MP4.

Valittuasi formaatin voit siirtyä eteenpäin painamalla Seuraava-nappia ruudun oikeasta alakulmasta.

Nimikkeen Asetukset -valintaikkuna


Seuraavaksi tulee määrittää kansio, johon muunnettavat DVD-tiedostot (tyypiltään VOB, IFO tai BUP) on tallennettuna. Luodaan kuitenkin ensin nopea silmäys avautuneeseen ikkunaan. Läheltä ruudun yläreunaa löydät DVD videotiedostot: -kentän. Kenttään voit kirjoittaa hakemiston, josta DVD-tiedostot löytyvät. Usein on kuitenkin helpompaa käyttää kentän oikealla puolella olevaa Selaa-nappia, jonka kautta pääsee tonkimaan koneen kovalevyn sisältöä.

Lähdetiedoston valintakentän alapuolinen osa ruudusta on jaettu kahteen osioon. Oikealla puolella on lista videonimikkeistä sekä perustietoa niiden ominaisuuksista (kuten toistoaika, kappaleet ja ääniasetukset). Yleensä DVD-levyjen sisältö on jaettu useisiin erillisiin tiedostoihin, kuten valikot, pääelokuva ja mahdolliset lisämateriaalit. Kaikki nämä listautuvat tähän ikkunaan. Ei kannata huolehtia, vaikket erottaisikaan nimestä oikeaa tiedostoa, sillä pääset myöhemmin tarkkailemaan videota esikatseluikkunasta.

Vasemmassa reunassa taas on suuri ikkuna, joka on jaettu kahteen välilehteen. Esikatselu-välilehdellä on nähtävissä työstettävän videon esikatseluversio sen jälkeen, kun tiedostot on ensin valittu. Tietoja-välilehti taas sisältää yleistä tietoutta käsiteltävästä videosta. Välilehdet eivät ole käytettävissä ennen DVD-tiedostojen avaamista.

Paina nyt yläreunan Selaa-kuvaketta ja paikanna DVD-kansio kovalevyltäsi. Rippasin tätä opasta varten omistamani Mr. & Mrs. Smith -elokuvan kovalevylleni, joka löytyy kovalevyltäni kansiosta G:/Media/Videos/Burn/Mr. and Mrs. Smith. Polku käyttäämäsi kansioon on varsin todennäköisesti eri, mutta kuitenkin rakenteeltaan kutakuinkin samanlainen.

Muunnettavan sisällön valinta


Avattuasi DVD-kansion ilmestyy lista nimikkeistä videonimike-ikkunaan. Ohjelma käynnistää (todennäköisesti) suoraan DVD:n pisimmän nimikkeen esikatselun, ja yleensä pisin nimike on juuri varsinainen elokuvatiedosto. Valitse esikatselua hyväksikäyttäen listasta se nimike, jonka haluat muuntaa. Napauttamalla oikeaa nappia esikatseluikkunan päällä voit valita toistonopeuden (väliltä 1x-8x).

Vasemmalla olevalta Tietoja-välilehdeltä voit katsella valitun nimikkeen kappaleiden lukumäärän, audioraidat sekä teksitykset. Näihin valintoihin palaamme hieman myöhemmin.

Voit halutessasi muuntaa myös vain määrätyt osat tiedostosta. Esimerkiksi jos olet muuntamassa konserttitaltiointia, voit rajata muunnoksen koskemaan vain yhtä konsertissa esitettyä kappaletta. Aloita valitsemalla aktiiviseksi se nimike, jonka osana haluamasi pätkä on. Tämän jälkeen siirry vasemmanpuoleisessa ikkunassa Esikatselu-välilehdelle.

Kappalevälin rajaaminen


Mikäli käsiteltävä nimike on jaettu kappaleisiin ja haluat muuntaa vain osan kappaleista, voit rajata haluamasi (yhtenäisen) välin Esikatselu-välilehden kautta. Ikkunan alapuolella on toista/pause-nappi, ja tämän napin vieressä on liukukytkin, joka ilmaisee missä kohden kappaletta esikatselu on menossa. Esikatseluikkunan oikean reunan alapuolella on pieni leikkaa-kuvake, joka näyttää saksilta. Päästäksesi rajaamaan kappalevälin napauta saksia. Aikajanan alapuolelle ilmestyy oranssi palkki sekä pieniä pisteitä, jotka ilmaisevat kappaleiden alku- ja loppupisteet.

Haluttu kappaleväli rajataan tarttumalla hiirellä kiinni oranssin palkin molemmin puolin olevista sinisistä kolmioista. Vasen kolmio ilmoittaa aloituspisteen, joten se raahataan ensimmäisen muunnettavan kappaleen alkuun. Oikealla oleva kolmio ilmoittaa loppupisteen, joten se raahataan viimeisen muunnettavan kappaleen loppupisteeseen (joka on samalla ensimmäisen ei-muunnettavan kappaleen alkupiste). Muunnosväliä ei voi rajata vapaasti, vaan se täytyy aloittaa ja lopettaa kappalevaihtoon.

Valitsin itse esimerkin vuoksi muunnettavaksi kappaleen 18, joka on pitkähkö kohtaus elokuvassa. Siksi raahasin vasemman kolmion kappaleen 18 alkuun ja oikean kolmion kappaleen 19 alkuun, joka on siis samalla kappaleen 18 loppupiste. Kappaletta 19 ei siis muunneta.

Kun olet valmis siirtymään eteenpäin, paina Seuraava.

Kirjoittaja: Ilkka Ketola

Sisältö