AfterDawn logo

Blu-ray-elokuvien muuntaminen Matroska-tiedostoiksiSivu 3 -- Siirry

Asennus

MKVToolnix-ohjelman asennus onnistuu kohtuullisen vaivattomasti. Asentamisen voi suorittaa joko purkamalla MKVToolnix-paketin haluttuun kansioon, jonka jälkeen ohjelma voidaan käynnistää esim. tuplaklikkaamalla mmg.exe-tiedostoa


tai käyttämällä asennusohjelmaa, jonka jälkeen ohjelman voi käynnistää Käynnistä/Start-valikon MKVtoolnix-haaran alta löytyvällä mkvmerge GUI -pikakuvakkeella.

Audio- ja videoraitojen yhdistäminen Matroska-tiedostoksi

Tässä oppaassa MKVToolnix-ohjelman ainoa työvaihe on edellisessä vaiheessa luotujen audio- ja videoraitojen yhdistäminen (muxaus) Matroska-tiedostoksi. Tämä tapahtuu valitsemalla Input-välilehden, ja painamalla add-nappia, joka avaa tiedostoselaimen.


Tiedostoselaimesta valitaan edellisessä työvaiheessa saadut video- ja audioraidat (kuvassa 00003.track_4113.vc1 ja 00003.track_4352.ac3) ja painetaan sitten Open-nappia.

Sitten ohjelma tunnistaa eri video- ja audioraitojen tiedot. Tämän jälkeen videoraidalle täytyy syöttää FPS-arvo, koska ohjelma ei osaa sitä päätellä itse. Tämä tapahtuu valitsemalla Tracks, chapters and tags -kohdasta videoraita, jonka jälkeen Format specific options -välilehdeltä asetetaan FPS-arvoksi 24000/1001. (HUOM! tarkista oikea FPS-arvo itse, jos kyseessä ei ole Blu-ray-sisältö, vaan esim. videokameran tallenne)

Halutessaan audioraidoille voi lisätä kielitunnisteen, jolloin mediasoittimet voivat näyttää valittavien audioraitojen yhteydessä minkä kielisistä raidoista on kyse. Tämä valinta tapahtuu valitsemalla Tracks, chapters and tags -kohdasta halutun audioraidan, jonka jälkeen General track options -välilehdeltä asetetaan Language-valinta haluttuun arvoon.

Viimeiseksi valitaan tallennus paikka Output filename -kohdan Browse-napilla,

ja aloitetaan Matroska-tiedoston luominen Start muxing -napilla.

Operaation etenemistä voi seurata ohjelman avaamasta ikkunasta. Audio- ja videoraitojen yhdistäminen Matroska-tiedostoksi saattaa viedä aikaa jopa parikymmentä minuuttia, joten tässä välissä voi olla hyvä hetki toiselle kahvitauolle.

Operaation valmistuttua painetaan OK-nappia ja suljetaan MKVToolnix-ohjelma.

Blu-ray-elokuvien muuntaminen Matroska-tiedostoiksiSivu 3 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö