AfterDawn logo

Blu-ray-elokuvien muuntaminen Matroska-tiedostoiksiSivu 1 -- Siirry

Blu-ray-elokuvien muuntaminen Matroska-tiedostoiksi


Johdanto

Blu-ray-elokuvia voi halutessa muuntaa myös muihin tiedostoformaatteihin ja tässä oppaassa paneudumme tsMuxeR- ja MKVToolnix-ohjelmiin, joiden avulla Blu-ray-levyltä löytyvän .m2ts-tiedoston (MPEG-2 Transport Stream) saa muutettua Matroska-tiedostoksi (.mkv). Operaatiossa video- ja/tai audioraitoja ei pakata uudelleen, joten alkuperäinen kuvan- ja äänenlaatu säilyy muunnoksessa. Täten operaatio ei vaadi huimaa laskentatehoa, ja se onnistuu kohtuullisen vauhdikkaasti myös hieman vanhemmilla tietokoneilla.

Muunnoksessa ylimääräiset tekstitys- ja audioraidat voi tiputtaa pois, jolloin jäljelle jää selvästi alkuperäistä tiedostoa pienempi lopputulos.

Samoja ohjeita voi soveltaa myös muille .m2ts-tiedostoille, mutta oppaassa keskitytään Blu-ray-levyiltä löytyviin .m2ts-tiedostoihin. Oppaan neuvot koskevat ainoastaan tsMuxeR- ja MKVToolnix-ohjelmien Windowsissa toimivia versioita, joita käytetään graafisen käyttöliittymän kautta, mutta samat toimenpiteet luonnistuvat kuitenkin myös ohjelmien Linux- ja Mac OS X -versioilla.
Vaatimukset

tsMuxeR-ohjelma vaatii syötteekseen Blu-ray-elokuvan, josta on poistettu kaikki kopiointisuojaukset. Elokuvan muuntaminen Matroska-tiedostoksi vaatii myös runsaasti vapaata levytilaa, jota on hyvä löytyä ainakin tuplasti alkuperäisen .m2ts-tiedoston kokoon verrattuna.

Oppaassa käytettävät ohjelmat
tsMuxeR
tsMuxeR on ilmainen ohjelma, jolla voi mm. luoda, leikata ja demuxata .m2ts/.ts-tiedostoja (MPEG-2 Transport Stream). Lataa
MKVToolnix
MKVToolnix on ohjelmistopaketti, jolla voit luoda, muokata tai tarkistaa Matroska-tiedostoja. Lataa


MKVToolnix-ohjelmapaketista on olemassa sekä asennettava (.exe) että purettava (.zip) jakelupaketti. Tämän oppaan seuraamista varten molemmat jakelupaketit toimivat, joten asennustavan voi valita itse.

tsMuxeR:in kohdalla jaossa on ainoastaan .zip-paketti, jonka voi purkaa haluamaansa kansioon.

Blu-ray-elokuvien muuntaminen Matroska-tiedostoiksiSivu 1 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö