AfterDawn logo

Blu-ray-elokuvien kutistaminen BD Rebuilder -ohjelmallaSivu 2 -- Siirry

Asennus

BD Rebuilderin asennus onnistuu kohtuullisen vaivattomasti. Asentamista varten riittää BD Rebuilder -paketin purkaminen haluttuun kansioon, jonka jälkeen ohjelma voidaan käynnistää esim. tuplaklikkaamalla BD_Rebuilder.exe-tiedostoa.

BD Rebuilderin seuraksi mahdollisesti tarvittavan FFDshow-ohjelman asennuksessa kannattaa pitää huolta, että VC-1-, H.264- ja MPEG-2-tuet tulevat päälle, jos tietokoneelle ei ole jo ennestään asennettu näitä formaatteja toistavia koodekkeja.


VC-1-, H.264/ACV- ja MPEG-2-valinnat, kun FFDshowta asennetaan

Jos FFDshow on jo asennettu, voi asetuksia säätää FFDshown valikoista.

VC-1-, H.264/ACV- ja MPEG-2-valinnat löytyvät FFDshown asetuksista. libavcodec-valinta laittaa tuen päälle. Tämä asetus löytyy Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration -kohdasta

Matroska Splitterin asennuksessa täytyy valita Enable MPEG-TS support, jotta AVIsynth saa avattua Blu-ray-elokuvissa käytettävät Transport Stream -tiedostot.

Blu-ray-elokuvan kutistaminen

Ensimmäiseksi painamme Browse-nappia Source Path -kohdan alta ja valitsemme hakemiston, josta Blu-ray-elokuvan tiedostot löytyvät.

Jos kyseistä kansiosta löytyy Blu-ray-elokuvan rakenne, tulevat elokuvan video-, tekstitys- ja audioraitojen tiedot näkyviin ohjelmaan.

Tämän jälkeen painamme Browse-nappia Working Path -kohdan alta ja valitsemme hakemiston, johon tallennetaan väliaikaiset työtiedostot ja lopullinen kutistettu elokuva.

Seuraava valinta on kutistuksen tyyppi. Mode-valikon kautta voimme valita joko Full Backup- tai Movie-Only Backup -valinnan. Full Backup -kutistaa kaiken levyltä löytyvän materiaalin, jolloin myös mahdolliset extra-materiaalit säilyvät mukana. Movie-Only Backup säilyttää ainoastaan elokuvan, ja heittää kaiken muun materiaalin menemään.

Vakiona mukaan otettavat audio- ja tekstitysraidat voi valita Settings -> Setup -valikon kautta. Varsinkin DVD-levyille kutistettaessa kannattaa kaikki ylimääräiset audio- ja tekstitysraidat pudottaa pois kyydistä, jotta videolle jää mahdollisimman paljon tilaa. DVD-5 kokoon tähdätessä kannattaa kokeilla Resize - 1080p to 720p -valintaa, joka pienentää elokuvan resoluutiota 1080p -> 720p.

Audio- ja tekstitysraitoja voi jättää pois myös elokuvakohtaisesti valitsemalla mukaan otettavat raidat tuplaklikkaamalla niitä Stream-ikkunasta.

Viimeisenä valinta ovat kutistuksen koko ja videopakkauksen kuvanlaatu. Tallennuskoolle vaihtoehdot löytyvät Settings -> Options -valikon kautta, ja ne ovat Target size BD-5 (DVD-5) kutistus tavallisen tyhjän DVD-levyn kokoon (4.37GB), Target size BD-9 DVD-9 kutistus tavallisen tyhjän kaksikerroksisen DVD-levyn kokoon (7.95GB) sekä Target size BD-25 kutistus tavallisen tyhjän yksikerroksisen Blu-ray-levyn kokoon.

Videopakkauksen osalta vaihtoehdot löytyvät Settings -> Encoder Settings -valikon kautta, ja kuvanlaatuun vaikuttaa toinen valintakohta, josta löytyvät Good (Fastest)-, Better (Fast)-, High Quality (Default)- ja Highest (Very Slow) -valinnat. Good (Fastest) tuottaa valinnoista huonoimman kuvanlaadun, mutta vastaavasti pakkaaminen tapahtuu nopeammin kuin muissa vaihtoehdoissa. Highest (Very Slow) tuottaa puolestaan parhaan kuvanlaadun, mutta pakkaaminen on todella hidasta.

Vanhemmalla tietokoneella elokuvan kutistaminen Highest (Very Slow) -asetuksella saattaa viedä aikaa jopa useita päiviä, joten ensimmäisellä kerralla kutistamista kannattaa kokeilla Good (Fastest) -asetuksella. Tämän jälkeen lopputulos kannattaa tarkistaa omalla mediasoittimella, jotta kutistetun videon kuvanlaatu ei pääse yllättämään ennen levylle polttamista.

Kun kaikki valinnat on tehty, aloitetaan kutistaminen Backup-nappia painamalla.

Lopputuloksena pitäisi olla elokuvan nimellä varustettu kansio, joka löytyy valitun Working Path -kansion alta (tämän kansion alta pitäisi löytyä BDMV- ja CERTIFICATE-hakemistot, jos operaatio onnistui).Blu-ray-elokuvien kutistaminen BD Rebuilder -ohjelmallaSivu 2 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö