AfterDawn logo

Applen iPod Touchin ja iPhonen lukituksen avaaminen (Jailbreak)


Applen iPhone ja ominaisuuksiltaan lähes identtinen iPod Touch -soitin ovat molemmat varsin näppäriä laitteita, joiden kosketusnäyttö on erittäin toimiva. Valitettavasti laitteille ei voi suoraan asentaa omia sovelluksiaan, vaan käyttäjän pitää tyytyä Applen tarjoamaan sovellusvalikoimaan. Laitteet on kuitenkin molemmat helppo avata omien sovellusten asentamista varten (eli jailbreikattua). Tämän jälkeen käytettävissä on jatkuvasti kasvava ohjelmakirjasto, johon Applen laitteiden innokkaat käyttäjät luovat uusia nokkelia sovelluksia.

Tässä oppaassa käydään läpi, miten Applen iPhonen ja iPod Touchin saa murrettua omien sovellusten asentamista varten. Oppaassa käydään myös läpi ohjelmien asennus ja opastetaan ohjelmalähteiden pariin.


TÄRKEÄÄ: AfterDawn ei anna mitään takuuta tai ota mitään vastuuta laitteesi mahdollisesta hajoamisesta tämän operaation läpikäymisen aikana.
Noudatat siis oppaan ohjeita täysin omalla vastuullasi!


Virallisen varoituksen jälkeen voi kuitenkin heti perään todeta, että vaikka jossain vaiheessa jailbreikkaamista tulisikin ongelmia ja operaatio keskeytyisi, ei laitteesi mene toimintakyvyttömäksi. Laite pitää kuitenkin tämän jälkeen varsin todennäköisesti palauttaa toimintakuntoiseksi iTunesia käyttämällä. Toisin sanoen ongelmia voi esiintyä, mutta niistä kyllä selviää, kun jaksaa yrittää.

Mainitsemisen arvoinen asia on myös, että Applen ja ohjelmistolukitusten poistamisen parissa työskentelevien harrastajien välillä on jatkuva kilpajuoksu. Tämän vuoksi oppaan tietojen pitäminen ajan tasalla on työlästä, eikä aivan viimeisimmät niksit välttämättä ole aina mukana. Ohjeet pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman hyvin viimeisimpien päivitysten tasalla. Lisäksi ohjeet on pyritty rakentamaan siten, että ne kestävät mahdollisimman hyvin pieniä muutoksia (selkeyden kärsimättä).

Lukituksen poistaminen

Suositeltava tapa lukituksen poistamiseen on ZiPhone. Lukitus avautuu näiden vaiheiden mukaisesti:

1.Varmista, että iPod Touchisi / iPhonesi akussa on tarpeeksi virtaa
2. Käytössäsi pitää olla wlan-yhteys nettiin (iPhonea/touchia ja ohjelmien latausta varten).
3. Suositeltava tapa päivittää laite: ZiPhone (ohjelmistoversio 1.1.3 ja uudemmat). Siirry ohjeisiin.

Vaihtoehtoiset tavat

Mikäli jostain syystä haluat käyttää vanhempia ohjelmistoversioita tai et halua käyttää ZiPhonea, voit toimia myös näiden ohjeiden mukaisesti (kohdat 1 ja 2 ovat voimassa näidenkin ohjeiden kohdalla):

4. Tarkista laitteesi ohjelmistoversio.
a) Jos laitteessasi on firmwareversio 1.1.1, voit siirtyä suoraan lukituksen poistamiseen tästä linkistä.
b) Jos laitteessasi on firmwareversio 1.1.2 tai 1.1.3, pitää se ensin päivittää takaisin versioon 1.1.1. Tarvitset tässä tapauksessa myös tietokonetta ja laitteen mukana tullutta yhdyskaapelia.
Ohjeet firmwareversiosta 1.1.2 versioon 1.1.1 palauttamiseen
Ohjeet firmwareversiosta 1.1.3 versioon 1.1.1 palauttamiseen
5. Jailbreakatun laitteen firmwaren voi halutessaan päivittää versioon 1.1.2. Ohjeet temppuun löydät täältä.
6. Firmwaren päivittäminen jailbreakatusta 1.1.2:sta ohjelmistoversioon 1.1.3: ohjeet täällä.

Ohjelmien asentaminen ja ohjelmalähteiden lisääminen
7. Mikäli olet jo poistanut lukituksen ja olet kiinnostunut ainoastaan ohjelmien asentamista tai ohjelmalähteiden lisäämisestä, voit siirtyä suoraan tänne.

Kirjoittaja: Matti Robinson

Sisältö