AfterDawn logo

PSP:n firmwaren muuttaminen alaspäin v1.50:aan


Viimeinkin. MPH on julkaissut työkalun PSP:n firmaware v2.00:n korvaamiseksi vanhemmalla. Ohjelma tuo apua niille PSP:n omistajille, joiden laitteissa on firmware v2.00 tai v1.52, mutta jotka haluaisivat hyödyntää laitteensa ominaisuuksia kotitekoisten ohjelmien avulla. Uudet firmwareversiot estävät tällaisen käytön, mutta tämän oppaan mukaisen firmwaren "alaspäivityksen" jälkeen omatekoisetkin ohjelmat on jälleen ajettavissa PSP:llä. Huomaa, että tämän oppaan tarkoitus ei siis ole toimia piratismioppaana, vaan nimenomaan mahdollistaa laillisten kotitekoisten ohjelmien käyttö!


Johdanto ja vaatimukset


HUOM.: VAIKKA OPPAAN MUKAINEN PROSEDUURI ON TESTATTU JA TODETTU TOIMIVAKSI MONIEN PSP:N KÄYTTÄJIEN TOIMESTA, EI OLE MITÄÄN TAKUUTA SIITÄ, ETTEI PSP:SI MENE SINUN SITÄ OPEROIDESSA SEKAISIN. EI MYÖSKÄÄN OLE MITÄÄN VARMUUTTA SIITÄ, TULEEKO ALASPÄIVITYS AIHEUTTAMAAN ONGELMIA MYÖHEMMIN. EMME SIIS VOI OTTAA EMMEKÄ OTA MITÄÄN VASTUUTA SIITÄ, JOS LAITTEESI RIKKOUTUU NÄITÄ OHJEITA SEURATESSASI! VASTUU ON SIIS TÄYSIN SINUN.

Haluaisin vielä huomauttaa, että tämä suomenkielinen versio oppaasta on suora käännös Delan kirjoittamasta englanninkielisestä versiosta, eikä minulla valitettavasti ollut PSP:tä, jolla olisin voinut testata operaation toimivuutta käytännössä. Siksi kaikki palaute mahdollisista virheistä niin käännöksessä kuin asiassa on tällä kertaa normaaliakin tervetulleempaa.

No niin, laki- ja muiden muotoseikkojen jälkeen sitten viimein itse asiaan. ;-) Tämän oppaan läpikäymiseen tarvitset tietysti PSP:n, ja lisäksi myös Memory Stick -muistikortin (32-megainen riittää hyvin), USB-yhteyden (tai jonkin toisen tavan siirtää tiedostot Memory Stickille - USB-yhteys on ainakin Delan testaama, muiden siirtotapojen toimivuudesta ei ole mitään tietoa), MPH Downgrader -ohjelman sekä ennenkaikkea 1.50 Update Eboot -tiedoston.

Mikään näistä tiedostoista ei valitettavasti ole vielä saatavilla sivustoltamme, mutta ne löytyvät helposti muilta sivustoilta. Esimerkiksi PSPUpdates on yksi tällainen sivusto.


Perustietoutta suoritettavista toimista


Ennen jatkamista proseduurista otettuihin ruutukaappauskuviin ja (valitettavasti hieman heikkolaatuisiin) valokuviin on varmaan syytä hieman pohjustaa asiaa ja käydä tiivistettynä läpi se, mitä itseasiassa tulemme tekemään.

Koko tämä homma sai alkunsa toc2rta-hyväksikäyttömahdollisuuden huomaamisesta. PSP:n valokuvien katseluohjelmassa huomattiin haavoittuvuus, joka mahdollisti ruudun värittämisen tietyn väriseksi. Sovelluksena siis varsin vaatimatton tapaus, mutta tiennäyttäjänä, osoituksena olemassa olevasta aukosta, sitäkin tärkeämpi.

Haavoittuvuuden hyödyntäminen oli yksinkertaista, tarvittiin ainoastaan kaksi tiedostoa: frame_buffer.png sekä overflow.tif. Näistä frame_buffer.png täytyi siirtää muistikortin PHOTO-kansioon ja asettaa se sitten taustakuvaksi (ja aktivoida taustakuva teeman asetuksista (engl. "theme settings"). Sitten myös overflow.tif lisättiin PHOTO-hakemistoon. Tämän jälkeen siirryttäessä katselemaan kuvia vaihtui ruudun väri kellertäväksi tai vaalean ruskeaksi.

Pian ilmeistyi myös monia muita, huomattavasti mutkikkaampia sovelluksia, jotka hyödynsivät samaa aukkoa. Tällainen oli myös ensimmäinen omatekoinen peli: Tif Pong.

Myös käyttämämme "alaspäivitin" (engl. sanasta "downgrader" - kannattaa muistaa esim. pakettia etsiessä!) hyödyntää samaa haavoittuvuutta. Sinun täytyy lisätä overflow.tif (joka löytyy downgraderin paketista) PSP:N PHOTO-kansioon. Tiedostot h.bin ja index.dat täytyy lisätä Memory Stickin juurihakemistoon (PSP-kansion ulkopuolelle). Hakemistoon /PSP/GAME täytyy luoda uusi hakemisto, jonka nimi on UPDATE. Tähän luotuun kansioon siirretään EBOOT.PBP-tiedosto (tätä ei löydy downgraderin pakkauksesta, sillä kyseessä on päivitystiedosto, kooltaan n. 13 megatavua).

Kytke AC-adapteri. Mene sitten PSP:llä PHOTO-valikkoon, minkä seurauksena laite vaikuttaa kaatuvan (ruutuun ilmestyy epämääräisiä numeroita). Odota noin 30 sekuntia ja resetoi sitten laite (pidä virtanäppäin painettuna pohjaan kunnes laite sammuu, operaatio kestää selvästi normaalia kauemmin). Nyt, kun siirryt laitteen pelivalikkoon ja sitten Memory Stickille, ilmestyy ruutuun uusi vaihtoehto, päivitys version 1.50.

Suorita päivitys (update) ja toimi ohjeiden mukaisesti. Lähes täysin varmasti ruutuun ilmestyy virheilmoitus, mutta älä huoli - tämä on täysin normaalia. Resetoi PSP ja valmistaudu kohtaamaan uusi virheilmoitus - myös tämä on aivan tavallista. Nyt PSP:n pitäisi resetoida itse itsensä (jos näin ei käy, resetoi laite itse uudelleen ja odota taas, resetoiko laite itsensä).

Kun laite käynnistyy, ja kaikki on mennyt hyvin, pitäisi firmware 1.50:n olla nyt asennettu. Jäikö epäselväksi? Käydäänpä sama läpi kuvien kera!


Vaihe 1. Valmistelut


Pura MPHDowngrader.zip ja etsi ja lataa koneellesi EBOOT.PBP-päivitystiedosto versioon 1.50 (MPH Downgrader -paketin mukana tulevista ohjeista löytyy linkki tiedostoon). Yhdistä PSP ja PC toisiinsa USB:llä (voit myös käyttää muita tapoja, kuten esimerkiksi muistikortinlukijaa tai muuta vastaa. Muista kuitenkin, että Dela testasti homman toimivuuden juuri USB-yhteyden avulla).


Vaihe 2. Siirrä tiedostot Memory Stickille


1. Luo uusi hakemisto nimeltään UPDATE hakemistoon PSP/GAME. (Delalla ja kuvissa PSP löytyi H:-asemalta, mikä näkyy myös kuvissa. Delalla hakemisto oli siis H:\PSP\GAME\UPDATE).
2. Kopioi tiedosto EBOOT.PBP UPDATE-kansioon
3. Kopioi overflow.tif PHOTO-kansioon (Delalla siis H:\PSP\PHOTO).
4. Kopioi h.bin ja index.dat Memory Stickin juurihakemistoon (PSP-kansion ulkopuolelle, Delalla siis pelkkä H:\)
5. Kytke AC-adapteri. Kansioidesi tulisi siis näyttää juuri samalta kuin yläpuolella olevissa kuvissa. Nyt olemmekin valmiita seuraavaan vaiheseen, eli päivityksen "asentamiseen".


Vaihe 3. Avaa Photo Viewer (kuvienkatselusovellus)


Mene PSP Menuun ja sieltä navigoi Photo-kohtaan. Valitse Memory Stick ja paina X (päävalintanappi, voi olla muukin jos olet muuttanut asetuksia. Yleensä vakiona X).

Nyt näet ruudussa sekalaisia numeroita, tämä on tarkoituskin. Odota noin 30 sekuntia ja resetoi sitten PSP. (Pidä virtanappia painettuna niin kauan kuin PSP:n kestää resetoitua. Tämä kestää huomattavasti normaalia kauemmin, mutta tapahtuu kuitenkin ennen pitkää). Memory Stickin juurihakemistoon olisi nyt pitänyt ilmestyä tiedoston nimeltä index.dat.bak. Tarkista varmuuden vuoksi USB-yhteyden kautta, että näin on käynyt.


Vaihe 4. Etsi ja aloita päivitys (update)


Boottaa PSP uudestaan ja siirry PSP Menun kautta GAME-kohtaan ja siirry valitsimella alaspäin aina kohtaan "Memory Stick" asti. Paina sitten X.

Tiedät, että kaikki on mennyt hyvin tähän asti, jos näet listassa yhtenä vaihtoehtona kuvan mukaisen kohdan "Update". Seuraavaksi sinun tulee aloittaa päivitysprosessi. Tehdäksesi tämän paina jälleen X.


Seuraavaksi näet mitä päivityksiä lisätään (sinulle listassa ei tietystikään pitäisi olla mitään uutta, kun kyseessä on alaspäin päivitys. Ainoa uutuus on muuta bugi, joiden ansiosta kotikutoisia ohjelmia pääsee käyttämään). Paina ohjausnappulaa oikeaan, niin pääset eteenpäin.

Ruutuun tulee varoitus, jossa kehotetaan olla tekemättä mitään. Ota tämä ilmoitus vakavasti! Älä häiritse päivitysoperaatiota millään lailla. Tämän ohjeen noudattamatta jättäminen voi tuhota PSP:si ja tehdä siitä siten huippumodernin kirjatuen.


Vaihe 5. Päivitysprosessi


Tämä on erittäin keskeinen vaihe, jonka ei myöskään pitäisi kestää kauaa.

Kun päivityksen asennus lähestyy loppuaan, valmistaudu näkemään virheilmoitus n. 99%:n kohdalla. Tämä on (jälleen kerran) aivan normaalia. Alempaa näet, miltä virheilmoitus näyttää.


Vaihe 6. Virheilmoitukset


Yllä on kuva siitä, miltä virheilmoitus näyttää. Ei siis mitään syytä paniikkiin, tämä ilmoitus tulee (ainakin pitäisi tulla) jokaisen päivitystä asentavan näyttöön. Resetoi vain PSP:si (ja muista, että resetointi voi jälleen kestää normaalia kauemmin, joten joudut pitämään virtanappia painettuna pitempään). Ikävä kyllä virheilmoituksia tulee vielä lisää...

Tämä pelottavan näköinen ilmoitushirviö ilmestyy ruutuun, kun PSP viimein resetoituu. Edelleenkään ei mitään syytä paniikkiin, tämä ilmoitus tulee kaikille. PSP:n pitäisi nyt resetoitua, kun painat O:ta. Jos näin ei käy, resetoi PSP itse ja koita sitten uudelleen. Ilmoitus tulee yleensä vain kerran ja PSP suostuu resetoitumaan heti, mutta ei myöskään ole aivan poikkeuksellista, jos laitteen joutuu itse resetoimaan useampaan otteeseen.


Vaihe 7. PSP:n asetukset


Koska laitteeseen on nyt asennettu uusi firmware, joudut asettamaan kaikki asetukset samaan tapaan kuin ensimmäistä kertaa käynnistäessi laitteen. Sinun tulee siis asettaa kieli, kello sekä käyttäjänimi kohdalleen. Asetettuasi yhden valinnan kohdalleen pääset seuraavaan painamalla näppäintä oikealle, kunnes lopulta pääset tallentamaan asetukset painamalla X:ää.


Vaihe 8. Nauti PSP 1.50:stasi


Mene PSP-valikkoon (PSP Menu) ja siirry asetusvalikkoon (Settings Menu). Skrollaa alaspäin kohtaan System Settings ja avaa se. Etsi kohta System Information, mistä näet laitteen ohjelmistoversion. Kaikki on mennyt mainiosti, kunhan ruudussa lukee tässä vaiheessa System Software Version 1.50.


Lopuksi


Kiitokset MPH:lle kaikilta tämän
oppaan käyttäjiltä sekä tietysti alkuperäisen haavoittuvuuden (toc2rta) löytäjille. Teidän ansiostanne monen PSP-harrastajan suut kääntyvät varmasti hymyyn. :-) Kiitokset myös käyttäjällemme q-hub-op:lle, joka sinnikkäästi väänsi opasta suomeksi reipasta vauhtia -- vaikka tällä kertaa q-hub-op:n käännöstä en apuna käyttänytkään, ehti hänen versionsa varmasti tuoda iloa muutamille käyttäjistämme.


Versiohistoria


v1.0 - Ensimmäinen versio - Delan oppaasta kääntänyt Ankle
v1.1 - Kuvaruutukaappaukset päivitetty Ketola

Kirjoittaja: Ilkka Ketola