Venäjä kaatoi onnistuneesti satelliittinetin, Elon Muskin StarLinkiä vastaankin hyökätään jatkuvasti

Venäjä kaatoi onnistuneesti satelliittinetin, Elon Muskin StarLinkiä vastaankin hyökätään jatkuvasti
Venäjä tuhosi heti hyökkäyssotansa alkumetreillä ison osan Ukrainan infrastruktuurista, mukaan lukien laajat osat maan tietoliikenneverkoista. Mutta isoin kolaus osui satelliittinettiin.

Reutersin mukaan Venäjän valtion kybersotilaat onnistuivat heti hyökkäyssodan alussa käyttämään hyväksi jotain tuntematonta haavoittuvuutta Viasatin satelliittinetin modeemeissa - ja saivat koko järjestelmän nurin.
Onnistunut satelliittinettiyhteyksien rampauttaminen oli vieläpä varsin perusteellista laatua: asiakkaiden käytössä olevat modeemit piti lähettää takaisin tehtaalle nollattavaksi, joten mikään "sammuta virrat ja laita uudelleen päälle" -ratkaisu ei auttanut tilanteeseen.

Hyökkäyksen myötä Ukrainen tietoliikenneyhteydet lamaantuivat hetkellisesti. Sittemmin Ukraina on saanut Elon Muskin StarLinkiltä uusia satelliittimodeemeja, joilla maa on saanut verkkoyhteyksiinsä taas uutta potkua. Satelliittyhteyksien avulla myös maan puolustusvoimat pystyy jakamaan tilannekuvaa ykisköidensä välillä.

StarLink on onnistunut toistaiseksi estämään Venäjän yritykset sen oman verkon lamauttamiseksi, mutta yhtiön mukaan hyökkäyksiä verkkoa ja siihen kytkettyjä laitteita vastaan tehdään "kiihtyvällä tahdilla".

Huom: Tässä mainittu Viasat on eri yritys kuin TV-kanavia ja suoratoistopalveluja tarjoava pohjoismainen Viasat. Nettiyhteyksiä tarjoava Viasat on amerikkalainen yritys.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 13. toukokuuta, 2022 17:48
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Petteri Pyyny bio
Tägit
StarLink satelliitti
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2022 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud