AfterDawn logo

Tietojenkalastelua nyt hurjasti liikkeellä - tällä viikolla kasvua yli 70%

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus kertoo, että Suomessa kalastellaan nyt paljon mm. pankkitietoja sähköpostiviesteillä. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ilmoituksia on tullut kuluneella viikolla yli 70 % enemmän kuin aikaisemmalla viikolla.

Huijausaalto alkoi tämän viikon alussa ja huijauksia on tehtailtu kaikkien suomalaisten pankkien nimissä. Esimerkiksi POP Pankki varoittaa etusivulla uusista huijauksista.

Kyberturvallisuuskeskus on saanut tämän vuoden aikana pankkitunnusten kalastelusta 1226 ilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia tuli koko vuoden aikana 740. Tapausmäärissä on siis tapahtunut yli 65 prosentin nousu.

Tällä hetkellä kalastelua yritetään tehdä viestien avulla.

Ihmisten saamat viestit muistuttavat hyvin paljon pankkien oikeita viestejä. Viesteissä on saatettu käyttää pankkien aitoja viestipohjia esim. turvapostiviesteistä tai e-laskuilmoituksista. Viestit ovat kieliasultaan erittäin hyviä ja niistä ei käy heti ilmi, että kyseessä olisi huijaus.


Esimerkiksi Twitterissä on jaettu kuvakaappaus Nordean nimissä liikkuvasta viestistä, jossa houkutellaan klikkaamaan linkkiä verkkopankkiin.

Seuraamalla viestissä olevaa linkkiä päätyy uskottavalle huijaussivustolle, jossa pyydetään antamaan kirjautumistunnukset.

Viestien lisäksi huijaussivustoille voi päätyä myös hakukonetuloksiin ujutettujen linkkien kautta.

Kyberturvallisuuskeskus antaa seuraavanlaiset ohjeet turvalliseen asiointiin verkkopankissa:

  • Kirjoita selaimen osoitekenttään pankin koko osoite.
  • Tallenna verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
  • Älä siirry pankin verkkosivuille hakukoneen tulosten kautta.
  • Käytä pankin omaa mobiilisovellusta.

1 KOMMENTTI

Hillybillyturja (vahvistamaton)1/1

Noi kusettajat vois hypätä vaikka narunjatkeeksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT