Firefox menettänyt 46 miljoonaa käyttäjää kolmen vuoden aikana

Firefox menettänyt 46 miljoonaa käyttäjää kolmen vuoden aikana
Olemme jo aiemmin uutisoineet Firefoxin markkina-aseman laskusta, kun kesäkuussa Edge kiilasi Firefoxin ohitse maailmanlaajuisessa tilastossa. Nyt tilastoista on saatu lisätietoa Firefoxin oman julkisen dataraportin kautta.

Firefox listaa datan muodossa aktiiviset kuukausittaiset käyttäjät.
Datasta nähdään, että Firefoxilla oli vuoden 2018 lopussa noin 244 miljoonaa käyttäjää. Vastaavasti tämän vuoden heinäkuun lopulla käyttäjiä oli noin 198 miljoonaa. Datan mukaan tämä on myös ensimmäinen kerta, kun käyttäjämäärä putoaa alle 200 miljoonan.

Lasku on siis ollut merkittävää, sillä peräti 46 miljoonaa käyttäjää on vaihtanut selainta.

Firefoxin käyttäjämäärät laskeneet 46 miljoonalla vuosien 2018 - 2021 aikana

Tällä käyttäjämäärällä Firefox pitää hallussaan tilastoja keräävän statcounter.com -sivuston mukaan 3,45 prosentin markkinaosuutta globaalisti. Vertailun vuoksi kärjessä oleva Chrome pitää hallussa noin 65 prosentin osuutta.

Firefoxin osuus prosenteissa on tullut alaspäin tasaisesti vuodesta 2010 lähtien, jolloin selain piti hallussaan noin 30 prosentin osuutta.

Firefoxin käyttäjämääristä kertoneen itsfoss-sivuston mukaan laskuun löytyy muutamia syitä.

Esimerkiksi Chrome on esiasennettuna Android-laitteissa ja Microsoftin Edge puolestaan Windows-laitteilla. Suurin osa netinkäyttäjistä käyttää hakukoneena Googlea, jonka myötä Googlen Chrome-selain on tullut myös tutuksi. Lisäksi Firefox käyttää omaa selainmoottoria, kun Chrome ja Edge perustuvat Chromium-moottoriin, jolla monet nettisivut saattavat toimia nopeammin.

Käyttäjämäärät ovat toki tässä vaiheessa vielä hyvät, mutta on mielenkiintoista nähdä mitä Firefoxia kehittävä Mozilla tekee selaimelle tulevaisuudessa, jotta tilanne ei enää heikkene. Firefox on kuitenkin ainoa merkittävä vaihtoehto Chromium-pohjaisille selaimille, joten poistuminen markkinoilta ei olisi kovin hyvä juttu.

Kirjoittaja: Janne Yli-Korhonen @ 7. elokuuta, 2021 17:10
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Janne Yli-Korhonen bio
Tägit
selain Firefox Google Chrome Microsoft Edge
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 5 kommenttia
 • rednekcoder

  Toivottavasti firefox jatkaa oman selaimen parissa.
  Vaikka ite käytän enemmänkin qutebrowseria on hyvä että on vaihtoehtoja, eikä vain yhtä ainoaa vaihtoehtoa, josta sitten jokaisella oma versionsa.

  8.8.2021 07:07 #1

 • Sefriol

  Mahtaa Microsoftia ketuttaa kuinka sen määräävään markkina-asemaan puututtiin kovin kääntein, mutta Googleen tai Appleen ollaan vasta heräilemässä. Google varsinkin olisi jo aika pilkkoa osiin AT&T tavoin.

  Olisi aika moni kuluttaja käärmeissään, jos esim. sovelluksia voisi asentaa vain Microsoft Storesta, mutta Applen tilanteessa kukaan ei ole moksiskaan.

  8.8.2021 15:07 #2

 • greedyjama

  Minusta Firefoxsita on tullut hitaanpi, ja vie enenmän muistia kuin 5-6 päivitystä sitten. Tämän takia itse olen etsinyt vaihtoehtoa, taas noin 15 vuoden jälkeen lopullinen vaihtamin on isokynnys.

  8.8.2021 21:57 #3

 • arskalam

  hidastunut ainakin androidissa,opera nopeampi.
  cromea en käytä windowsissa enkä androidissa.

  9.8.2021 17:22 #4

 • raano57

  Jaah, enpä ole hidastumista huomannut.
  Ehkäpä iän lisääntymisen myötä tapahtuva muu hidastuminen
  selittää, ettei jonkun sekunnin osan muutosta huomaa ;)
  Iso olisi harmi, jos Fire nuutuisi. Varasuunnitelmaa ei ole..

  10.8.2021 17:49 #5

© 2022 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud