Iso osa nettiä oli nurin (Xbox, Playstation Network, Nordea, osa Facebookia, ..) - syynä jälleen CDN-palvelut

Iso osa nettiä oli nurin (Xbox, Playstation Network, Nordea, osa Facebookia, ..) - syynä jälleen CDN-palvelut
Iso siivu maailman suurimmista nettisivuista ja -palveluista sekä verkkoa käyttävistä peleistä katosi tänään alkuillasta noin tunnin ajaksi. Nurin olivat mm. Facebook, EA, Call of Duty, Fortnite, IKEA ja LinkedIn.

Taustalla oli samanlainen syy kuin kesäkuussakin, jolloin valtavia verkkopalveluita oli nurin useamman tunnin. Tuolloin syyksi paljastui Fastly-välityspalvelun kaatuminen, jonka varaan tuolloin kadonneet verkkopalvelut luottivat,
Tällä kertaa syyllinen oli aivan yhtä vsltava välityspalveluita tarjoava yritys, Akamai, jonka palveluihin tuhannet ja taas tuhannet suuret verkkopalvelut luottavat. Välityspalvelinten ideana on se, että niissä ylläpidetään verkkosivuston kopioita, mahdollisimman lähellä asiakasta. Eli jos suomalainen käyttäjä lataa vaikkapa IKEAn etusivun, sivu todennäköisesti ei lataudu IKEAn omalta palvelimelta, vaan Akamain Suomessa sijaitsevalta, käyttäjää lähimmältä välityspalvelimelta, sen välimuistista.

Akamain aiheuttama verkkovika 2021-07
kuvakaappaus Down Detector -sivulta


Tätä kirjoittaessa ongelma on jo pääosin korjautunut ja palvelut toimivat jälleen. Joillain käyttäjillä katkoksia ei välttämättä näkynyt lainkaan ja osassa palveluista vain osa toiminnoista lakkasi toimimasta vian seurauksena.Akamai on myös onnistunut sulkemaan pois verkkohyökkäyksen mahdollisuuden, joka viittaa siihen, että yhtiö on havainnut konkreettisen bugin tai vian järjestelmissään.

Välityspalvelinten aiheuttamat ongelmat lienevät jatkossakin arkipäivää, sillä niiden tuomat hyödyt pitkälti kuittaavat tämän tyyppiset ongelmatilanteet: verkon ja palveluiden käyttö on käyttäjän näkökulmasta sitä nopeampaa mitä lähempää sivut käyttäjälle jaellaan.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 22. heinäkuuta, 2021 20:26
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Petteri Pyyny bio
Tägit
verkkokatkos Facebook Playstation Network
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud