Omistatko vanhan navigaattorin? Se voi sekoilla 6. huhtikuuta alkaen

Omistatko vanhan navigaattorin? Se voi sekoilla 6. huhtikuuta alkaen
Vanhojen GPS-navigaattoreiden omistajat saattavat hieraista silmiään 6. huhtikuuta, kun laitteiden paikannus voi alkaa sekoilla. Taustalla on GPS-paikannuksessa käytetty viikkonumeroinnin koodaustapa, joka aloittaa uuden syklin huhtikuun alussa. Mikäli laitteen ohjelmistoa ei ole päivitetty, saattaa paikannuksen tarkkuus laskea huomattavasti.

GPS-järjestelmässä viikkonumero koodataan tietovirtaan 10-bittisenä, joten viikkojen laskemiseen on käytössä vain 1024 numeroa. Laskenta alkoi tammikuussa 1980 ja 1024 viikko saavutettiin 21. elokuuta 1999. Sykli on siis pituudeltaan noin 19,7 vuotta. Tämänhetkinen jakso alkoi siis elokuussa 1999 ja päättyy 6. huhtikuuta 2019. Jakson päättymisen takia vanhat päivittämättömät navigaattorit saattavat tulkita aikaa väärin, mikä sotkee paikannuksen.
Jos omistat TomTomin GPS-navigaattorin, voit tarkistaa laitteesi tilanteen täältä sarjanumeron avulla.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 9. maaliskuuta, 2019 8:19
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Manu Pitkänen bio
Tägit
navigaattori GPS
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud