Suojelupoliisi varoittaa kiinalaisista yrityksistä – Ei ota kantaa Huaweihin

Suojelupoliisi varoittaa kiinalaisista yrityksistä – Ei ota kantaa Huaweihin
Norjan tiedustelupalvelu varoitti aiemmin tällä viikolla Huawein aiheuttamasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle. Suomen Suojelupoliisi on myös julkaissut kansallisen turvallisuuden katsauksen, jossa varoitetaan myös Kiinan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden aiheuttamasta kyberuhasta.

Suojelupoliisi pidättäytyy kommentoimasta yksittäisiä yhtiöitä, mutta Helsingin Sanomille lähetetyssä kommentissa kuitenkin todetaan, että "on hyvä muistaa, että kiinalaisilla yhtiöillä on yleensä vahvat siteet Kiinan valtiovaltaan ja virkakoneistoon. Kiinassa on hiljattain tullut voimaan lainsäädäntö, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia. Yhteistyötä kiinalaisten yritysten kanssa on syytä harkita myös tästä näkökulmasta."

Suomalaiset operaattorit käyttävät 4G-verkoissaan Huawein toimittamia tukiasemia. Suojelupoliisi ei kuitenkan suostunut kommentoimaan sitä, että onko se ollut yhteydessä operaattoreihin. Liikenne- ja viestintävirasto on kuitenkin tiedustellut operaattoreilta kenen tukiasemia ne käyttävät ja missä määrin.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 9. helmikuuta, 2019 11:19
Tägit
Kiina Huawei suojelupoliisi Supo
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 11 kommenttia
 • DeNiWar

  Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

  9.2.2019 13:30 #1

 • karijaloviina

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?

  9.2.2019 20:29 #2

 • lettas

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


  Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

  9.2.2019 21:41 #3

 • ITSpesialisti (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


  Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

  Ja HP tulee hyvänä kakkosena.

  9.2.2019 22:16 #4

 • BitByte

  Puhumattakaan sellaisista "pikkufirmoista" kuin Microsoft, Google ja Apple. Tai tietoturva puolelta kuten Symantec.

  9.2.2019 22:58 #5

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


  Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

  Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?

  10.2.2019 16:20 #6

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


  Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

  Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?

  10.2.2019 16:20 #7

 • Saksoboy

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


  Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

  Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?
  "On arvioitu, että jopa 80 % kaikesta Internetin liikenteestä kulkee Ciscon valmistamien reitittimien kautta. Wikipedia"

  10.2.2019 18:28 #8

 • avthein

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. TOTTA.

  Jokainen voi itse käydä tarkistamassa pahimmat tietoturvauhat esim. https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi ja paljonko siellä on kiinalaisia?
  USA:n ohjelmisto- ja laitteisto komponenttien valmistajathan sieltä löytyy.

  Nämä tahalliset "tietoturva-aukot" mahdollistavat todella tehokkaan vakoilun ja manipuloinnin.

  "Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

  18.2.2019 18:02 #9

 • avthein

  Edellisen vastauksen lähettäminen "sattumalta" vaikeutui ilmoitukseen:

  Lainaus: 503
  Looks like we're having
  some server issues.

  "Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

  18.2.2019 18:04 #10

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä. Puuttinin trolleja, vai onko kiinalaisilla omansa ?

  19.2.2019 10:55 #11

© 2019 AfterDawn Oy