AfterDawn logo

Tarkista täältä – Onko tietosi paljastunut tietomurrossa?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Viime vuosina uusia tietomurtoja on tullut sekä oikealta että vasemmalta, minkä seurauksena ison osan verkkoa käyttävän väestön sähköpostit ja salasanat ovat paljastuneet ulkopuolisille. Salasanan aktiivisella vaihdolle on näin ollen tarvetta.

Microsoftin alueellinen johtaja Troy Hunt törmäsi suositussa MEGA-tiedostonjakopalvelussa todelliseen kultasuoneen. Hän sai linkin, joka johdatti yli 12 000 tiedoston kokoelmaan, joka taas sisälsi eri vuodoista peräisin olevia kirjautumistietoja lähes 2,7 miljardin tunnuksen edestä – siis sähköpostiosoitteita että salasanoja. Päällekkäisyyksien poiston jälkeenkin eri kohtia oli miljardi kappaletta.

Uniikkeja sähköpostiosoitteita oli vuorostaan yli 770 miljoonaa kappaletta.

Tietoturvaa kunnioittavana ihmisenä Hunt päätti perustaa verkkoon haveibeenpwned.com-nimisen verkkosivuston, jota käyttämällä voi tarkistaa onko omat tunnukset olleet mukana jossakin isossa tietomurrossa. Palvelu ei kerää dataa, vaan ainoastaan vertaa syötettyä sähköpostia tietokannan sisältöön.


Mikäli tietokannasta ei löydy sähköpostiosoitettasi, voit olla turvallisin mielin. Jos taas sähköpostisi on ollut mukana jossakin tietomurrossa, kertoo palvelu missä tietomurrossa se on ollut osallisena.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT