AfterDawn logo

Googlen kuvaformaatti saa lisää tukea – Firefoxiin on tulossa WebP-tuki

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Google esitteli WebP-kuvaformaatin jo kahdeksan vuotta sitten, minkä jälkeen hakukoneyhtiö on lisännyt tuen sille lähes kaikkiin omiin ohjelmistoihin. Esimerkiksi Android ja Chrome-verkkoselain ovat tukeneet WebP:tä pitkään. Muilta selainkehittäjiltä WebP ei ole saanut aivan yhtä lämmintä vastaanottoa, mutta viime viikolla tilanne muuttui.

Microsoft ilmoitti viime viikolla aikeistaan tukea WebP:tä Edge-verkkoselaimessa ja tukijoiden joukkoon on liittynyt myös Firefox. Mozilla aikoo lisätä WebP-tuen kaikkiin Gecko-selainmoottoriin perustuviin selaimiinsa vuoden 2019 alkupuoliskolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Firefoxin kaikki versiot tukevat Googlen kuvaformaattia iOS-sovellusta lukuun ottamatta.

Safarista on näillä näkymin tulossa ainoa iso verkkoselain, joka ei tue WebP:tä. Apple testasi WebP-tukea Safarissa vuoden 2016 kesällä, mutta yhtiö on sittemmin poistanut tuen.


Mozilla perusteli tuen lisäämistä sillä, että näköpiirissä on useita kehityskulkuja, jotka viittaisivat WebP.n yleistymiseen. Mozilla tukee myös kehitteillä olevaa AVIF-kuvaformaattia, joka perustuu Googlen VP8-videopakkausteknologian seuraajaan, AV1:een. Uutta videopakkausteknologiaa tukevat myös Google, Apple, Microsoft, Cisco, Amazon, Netflix ja Facebook.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT