Euroopan parlamentti päätti – Linkkiverosta on tulossa totta

Euroopan parlamentti päätti – Linkkiverosta on tulossa totta
Euroopan parlamentti on tänään pidetyssä äänestyksessä hyväksynyt muutosehdotukset, joiden myötä tekijänoikeusreformia saadaan EU-tasolla vietyä eteenpäin. Kesällä reformi kaatui parlamentin äänestyksessä artiklojen 11 ja 13 aiheuttaman kritiikkivyöryn takia. Hyväksytyssä muodossa artikloihin on lisätty momentit, joilla pyritään suojelemaan pienyrityksiä sekä ilmaisunvapautta.

Muutokset hyväksyttiin 438 puoltoäänellä – 226 oli vastaan ja 39 oli poissa äänestyksestä.Tekijänoikeusreformilla yritetään pakottaa Googlen ja Facebookin kaltaiset aggregointipalvelut maksamaan saamistaan mainostuloista sisältöä tuottaville mediayhtiöille. Nykyisellään Google News tai Facebook esittävät palveluissaan uutisia ja lisäävät näin palvelujen kiinnostavuutta, mutta ne eivät kuitenkaan joudu maksamaan käyttämästään sisällöstä. Direktiivissä vaadittua liikevaihtojakomallia on kutsuttu ivallisesti linkkiveroksi, koska EU on käytännössä pakottamassa alustayhtiöitä maksamaan linkittämisestä.

Direktiivissä vaaditaan myös verkkopalveluita ottamaan käyttöön järjestelmät, joiden avulla ne voivat seurata käyttäjien tuottaman sisällön laillisuutta. Lisäksi palveluilla pitää olla vaadittavat resurssit oikaisujen käsittelyyn (algoritminen käsittely ei riitä). Wikipedian ja GitHubin kaltaiset avoimet palvelut on jätetty vaatimusten ulkopuolelle.

Lopullinen äänestys direktiivistä pidetään tammikuussa. Tämän jälkeen jäsenmaiden tulee muokata kansallista lainsäädäntöä niin, että siinä otetaan direktiivin vaatimukset huomioon.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 12. syyskuuta, 2018 15:23
Tägit
Artikla 13 Artikla 11 Tekijänoikeusdirektiivi tekijänoikeus Euroopan Unioni Eurooppa EU-parlamentti EU
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 5 kommenttia
 • teme565

  Ilmeisesti espanjalaiset mediat vs Google News -kähinä on jo unohtunut kaikkien mielistä. Noh, historialla on tapana toistaa itseään.

  12.9.2018 18:30 #1

 • greedyjama

  Taas se nähtiin, sama ketä suomesta sinne äänestetään kun saksa tekee kaikki direktiivit joita on pakko noudattaa. esim likkivero on otettu suoraan saksan laista. missä eu, siellä ongelma

  12.9.2018 18:35 #2

 • mjk

  Tuosta ei hyvää seuraa...

  Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

  13.9.2018 07:25 #3

 • DeNiWar

  Helppohan nuo linkittämiset olisi jok'ikisen maan asukkaan ja hakukoneen jättää tekemättä kaikkien puljujen sivuille jotka linkkikieltoa vaativat, vaikkapa vuodeksi ellei lopullisestikin?
  Saattaisivat teostomafiosot ja lehtipuljut alkaa havaitsemaan samalla myös jonkinlaista kävijämäärien vähenemistä sivuillansa, no, tuskinpa se kävijämääriin perustuva sivunsa rahoitus heitä harmittaisi kun tietävät iloisina että suuret tekijänoikeusrikolliset eivät enää jakele linkkejä heidän mahtaviin teoksiinsa.

  13.9.2018 14:10 #4

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar: Helppohan nuo linkittämiset olisi jok'ikisen maan asukkaan ja hakukoneen jättää tekemättä kaikkien puljujen sivuille jotka linkkikieltoa vaativat, vaikkapa vuodeksi ellei lopullisestikin?
  Esim Suomessa Googlen markkina-asema on sellainen ettei se voi tehdä ihan mitä vaan, tai no tuntuu voivan, ja sitten jälkikäteen selvitellään menikö ihan oikein. Tosin ei paljoa auta site pienempää enään siinävaiheessa.

  16.9.2018 17:57 #5

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud