AfterDawn logo

Kilpajuoksu avaruuteen on alkanut – Facebook kehittää myös nettisatelliitteja

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Facebook ilmoitti kesäkuun lopulla, että se lopettaa miehittämättömien lentokoneiden varassa toimivan Internet-tukiasemaverkon kehittämisen. Aiemmin Googlen emoyhtiö Alphabet teki saman johtopäätöksen ja satsasi sen sijaan satelliitteihin ja Project Looniin.

Facebook näyttäisi kulkevan Alphabetin jalanjälkien perässä, sillä sekin aikoo keskittyä nyt nettisatelliitteihin. Molemmilla yhtiöillä on suuri tarve parantaa verkkoyhteyksien saatavuutta ympäri maailmaa, sillä se alkaa olla ainoa tapa, minkä avulla ne voivat vielä kasvattaa verkkopalveluidensa käyttäjämääriä. Kehitysmaissa elää paljon ihmisiä, joilla ei ole pääsyä Internetiin eivätkä he näin ollen hae tietoa Googlesta tai julkaise kuulumisia Facebookissa.

SpaceX on ollut myös valveutuneena Internet-satelliittien suhteen, sillä yhtiö aikoo rakentaa Maan ympärille yli 4000 pienestä nettisatelliitista koostuvan konstellaation. Satelliittien avulla verkkoyhteys pystyttäisiin tarjoamaan kaikkialle Maahan. Huhujen mukaan Applellakin olisi käynnissä jonkinlainen satelliittihanke.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT