Uudet vinyylilevyt nostavat äänenlaadun uudelle tasolle

Uudet vinyylilevyt nostavat äänenlaadun uudelle tasolle
Itävaltalainen Rebeat Innovation -kasvuyritys on hankkinut pääomasijoittajilta yhteensä 4,8 miljoonaa dollaria uutta pääomaa, jonka turvin yhtiö kehittää ja kaupallistaa uudenlaisen vinyylimedian. HD-vinyylien äänentoiston luvataan olevan laadukkaampi ja voimakkuus korkeampi kuin vanhoissa vinyyleissä.

Rebeat patentoi HD-vinyylien tuotantomenetelmän jo muutama vuosi sitten, mutta nyt hankitun rahoituksen turvin se voi viedä ajatuksen tuotteeksi asti. Ideana HD-vinyylien tuotannossa on se, että nauhoitetusta äänestä luodaan kolmiulotteinen topografinen kartta, joka kaiverretaan laserin avulla alustalle. Uusi vinyyli on siinä mielessä ympäristöystävällisempi, että se ei vaadi perinteisen menetelmän tapaan kemiallista käsittelyä lainkaan.Tavanomaista vinyyliä tarkempien työvaiheiden ansiosta medialle saadaan tallennettua 30 prosenttia enemmän musiikkia, joka myös toistuu kolmanneksen suuremmalla äänenvoimakkuudella ja on kehittäjien mukaan uskollisempi artistien näkemyksille.

Uudet levyt tulevat saataville vuonna 2019. Niiden soittaminen onnistuu vanhoilla vinyylisoittimilla.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 13. huhtikuuta, 2018 7:11
Tägit
vinyylilevy digitaalinen musiikki musiikki musiikkikauppa
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 14 kommenttia
 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus: HD-vinyylien äänentoiston luvataan olevan laadukkaampi ja voimakkuus korkeampi kuin vanhoissa vinyyleissä.
  Millä tavalla voimakkuus on korkeampi, puhutaanko tässä nyt valmistajan omasta soittimesta, joko sitten tuottaa enemmän äänenpäinetta näillä uusilla.
  Toimiiko vanhoissa soittimissa, meneekö spekseishin jos tuolla tarkoitetaan että kaiverrus on "korkeampia" kuin vanhan speksin mukaan ?

  Isommasta dynamiikkaasta tuskin on kyse koska sitä ei mainostettu.

  Jos hinta ei tärkeä niin luulis olevan helppo ylittää vanhat massatuotannot, mutta haluaako potenttiaaliset asiakkaat sitä on sitten eriasia.

  13.4.2018 11:38 #1

 • WinLix

  Tätä voimakkuusasiaa minäkin mietin. Nykyään kun käytännössä kaikki uusi musiikki on loudness war ilmiöllä pilattu (paitsi klassinen) niin miksi sitä haluaan tukea vielä enemmän? En ymmärrä..

  Siksi itse hommaan aina alkuperäiset CD painokset 70-80s bändeistä koska niissä on aina hyvä dynamiikka.

  13.4.2018 13:36 #2

 • jartar

  Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn.

  Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

  13.4.2018 13:38 #3

 • mjk

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar: Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn. Minulle ainakin riittää kivasti "rahiseva" se pehmeä ääninen vinyyli, levy soittimena technics cs-srjalainen..

  Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

  13.4.2018 16:36 #4

 • cyborg

  Tuossa alkuperäisessä uutisessa puhutaan kylläkin Itävaltalaisesta kasvuyrityksestä ("Austrian startup")...

  13.4.2018 16:47 #5

 • user_org (vahvistamaton)

  Kehittelevätkö matka gramofonia (kuva), jolla siis 30% enemmän ääntä, kuin aikoinaan.
  Kuva vaikuttaa olevan suoraan napattu toiselta firmalta, ellei sitten ole kyse yhteistyöstä, että ne tekee soittimen.

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix: Tätä voimakkuusasiaa minäkin mietin.
  Jos sillä tarkoitetaan sitä että ura kaiverretaan suuremmilla huipuilla ja lisäksi luvataan pidempää uraa ja vielä yhteensopivuutta LP soittimien soittimen kanssa, kuullostaa joko ongelmilta, tai sitten vain höpöhöpöltä, jälkimmäiseltä vaikuttaa muutenkin.  Ja kuten sanoit, niin suuremmalle dynamiikalle ei ole kysyntää.

  14.4.2018 10:19 #6

 • Mikki65

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar: Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn. Tätä minä en käsitä.
  Ihmiset haluavat kuunnella _ylimääräisiä_ rasahteluja, napsahduksia jne musiikistaan.

  Bändi/esittäjä ei niitä ylimääräisiä ääniä ole musiikkiinsa halunnut, mutta joidenkin mielestä se on hyvä asia.
  Miksette hommaa huonoja kaiuttimia ja liian pienitehoista vahvistinta, jota joutuu soittamaan kovempaa, niin että särö nousee, jos kerran ylimääräiset musiikkiin kuulumattomat äänet on hyvä juttu?

  Minä haluan kuunnella musiikin sellaisena kuin se on levylle haluttu tallentaa.

  18.4.2018 18:11 #7

 • WinLix

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar: Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn. Tätä minä en käsitä.
  Ihmiset haluavat kuunnella _ylimääräisiä_ rasahteluja, napsahduksia jne musiikistaan.

  Bändi/esittäjä ei niitä ylimääräisiä ääniä ole musiikkiinsa halunnut, mutta joidenkin mielestä se on hyvä asia.
  Miksette hommaa huonoja kaiuttimia ja liian pienitehoista vahvistinta, jota joutuu soittamaan kovempaa, niin että särö nousee, jos kerran ylimääräiset musiikkiin kuulumattomat äänet on hyvä juttu?

  Minä haluan kuunnella musiikin sellaisena kuin se on levylle haluttu tallentaa.
  Yksi syy voi olla se kuten ylhäällä jo kerroinkin että LP levyillä on parempi dynamiikka koska sen tekniikka rajoittaa musiikin kompressointia liian lujalle. Musiikki kun kuulostaa paremmalta kun siinä on "ilmavuutta" eikä kaikki soi tasapaksusti kuten 90-luvun jälkeisissä CD painoksissa (paitsi klassinen). Bändit eivät yleensä joko ymmärrä tätä asiaa taikka levy-yhtiöt eivät anna bändin vaikuttaa tähän koska tällöin levy kuulostaisi muita hiljaisemmalta ja siitä ei nuoriso välttämättä pitäisi.

  18.4.2018 18:15 #8

 • Mikki65

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar: Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn. Tätä minä en käsitä.
  Ihmiset haluavat kuunnella _ylimääräisiä_ rasahteluja, napsahduksia jne musiikistaan.

  Bändi/esittäjä ei niitä ylimääräisiä ääniä ole musiikkiinsa halunnut, mutta joidenkin mielestä se on hyvä asia.
  Miksette hommaa huonoja kaiuttimia ja liian pienitehoista vahvistinta, jota joutuu soittamaan kovempaa, niin että särö nousee, jos kerran ylimääräiset musiikkiin kuulumattomat äänet on hyvä juttu?

  Minä haluan kuunnella musiikin sellaisena kuin se on levylle haluttu tallentaa.
  Yksi syy voi olla se kuten ylhäällä jo kerroinkin että LP levyillä on parempi dynamiikka koska sen tekniikka rajoittaa musiikin kompressointia liian lujalle. Musiikki kun kuulostaa paremmalta kun siinä on "ilmavuutta" eikä kaikki soi tasapaksusti kuten 90-luvun jälkeisissä CD painoksissa (paitsi klassinen). Bändit eivät yleensä joko ymmärrä tätä asiaa taikka levy-yhtiöt eivät anna bändin vaikuttaa tähän koska tällöin levy kuulostaisi muita hiljaisemmalta ja siitä ei nuoriso välttämättä pitäisi.
  Nyt on kyllä vähän vaikea uskoa, että _kaikki_ bändit olisivat levy-yhtiön käskyjen alla, eivätkä ymmärtäisi asiaa.
  Ritinät ja ratinat häiritsevät musiikin kuuntelua, ja en tiedä yhtäkään bändiä/yhtyettä/solistia joka niitä musiikkiinsa haluaisi.

  Musiikkia tekevät muutkin kuin levy-yhtiöiden luotsaamat nuorisobändit.

  Muistan aikoinaan kun ostin Toton IV:n CD-version jo hyllyssäni olevan LP-version lisäksi, ja kas, kun kuulin paljon uusia asioita musiikissa, mitä ei vinyylissä saanut ulos korvieni kuultavaksi. Levysoittimeni ei ollut halpa, ja äänirasiakin oli normaalia kalliimpi, siitä ei siis ollut kyse, että halvalla romulla olisin musiikkia kuunnellut.

  18.4.2018 21:56 #9

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65: Ritinät ja ratinat häiritsevät musiikin kuuntelua, ja en tiedä yhtäkään bändiä/yhtyettä/solistia joka niitä musiikkiinsa haluaisi.
  Ritinää ja rätinää voisi helposti lisätä digitaalisesti, jos tuota oikeasti halutaan niin luulis jokaisessa vakavasti otettavassa alanliikkessä olevan tarjolla lisälaite tätävarten ja vakavissa digisoittimissa valmiina moiset asetukset/pluginit ja alan tosi foorumeilla keskusteluja parhaista "teemoista" ja miksei myös jaeltaisi niitä.

  LP kuuntelussa on viehätyksensä, ehkä se ei ole se ääni, vaan se kokonaisuus, mukaanluekien se touhuaminen kun yrittää niitä rätinöitä saada vähennettyä. Menee koko haastavuus ja idea jos ne saisi pois yhdellä napinpainaluksella.

  Joku voi miettiä jos tulee elctromagnettinen pulssi , niin voi sitten Gramofonia kuunnella (tämänjälkee 30% lujempaa)

  18.4.2018 23:52 #10

 • WinLix

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WinLix: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar: Yksi vinyylin viehätyksestä on sen epätäydellinen ääni. Vaikea keksiä kuka innostuisi HD-vinyylistä? Parempaa ääntä haluava käyttää esim. Tidalia tai hommaa CD:n. Kenelle LP-levy riittää äänenlaadun osalta, ostaa perinteisen levyn. Tätä minä en käsitä.
  Ihmiset haluavat kuunnella _ylimääräisiä_ rasahteluja, napsahduksia jne musiikistaan.

  Bändi/esittäjä ei niitä ylimääräisiä ääniä ole musiikkiinsa halunnut, mutta joidenkin mielestä se on hyvä asia.
  Miksette hommaa huonoja kaiuttimia ja liian pienitehoista vahvistinta, jota joutuu soittamaan kovempaa, niin että särö nousee, jos kerran ylimääräiset musiikkiin kuulumattomat äänet on hyvä juttu?

  Minä haluan kuunnella musiikin sellaisena kuin se on levylle haluttu tallentaa.
  Yksi syy voi olla se kuten ylhäällä jo kerroinkin että LP levyillä on parempi dynamiikka koska sen tekniikka rajoittaa musiikin kompressointia liian lujalle. Musiikki kun kuulostaa paremmalta kun siinä on "ilmavuutta" eikä kaikki soi tasapaksusti kuten 90-luvun jälkeisissä CD painoksissa (paitsi klassinen). Bändit eivät yleensä joko ymmärrä tätä asiaa taikka levy-yhtiöt eivät anna bändin vaikuttaa tähän koska tällöin levy kuulostaisi muita hiljaisemmalta ja siitä ei nuoriso välttämättä pitäisi.
  Nyt on kyllä vähän vaikea uskoa, että _kaikki_ bändit olisivat levy-yhtiön käskyjen alla, eivätkä ymmärtäisi asiaa.
  Ritinät ja ratinat häiritsevät musiikin kuuntelua, ja en tiedä yhtäkään bändiä/yhtyettä/solistia joka niitä musiikkiinsa haluaisi.

  Musiikkia tekevät muutkin kuin levy-yhtiöiden luotsaamat nuorisobändit.

  Muistan aikoinaan kun ostin Toton IV:n CD-version jo hyllyssäni olevan LP-version lisäksi, ja kas, kun kuulin paljon uusia asioita musiikissa, mitä ei vinyylissä saanut ulos korvieni kuultavaksi. Levysoittimeni ei ollut halpa, ja äänirasiakin oli normaalia kalliimpi, siitä ei siis ollut kyse, että halvalla romulla olisin musiikkia kuunnellut.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Volyymisota

  "Monesti artisti itse ei voi edes vaikuttaa levyn äänenvoimakkuuteen masterointivaiheessa." Elikkä artisteillä ei välttämättä ole paljon sanavaltaa asiaan. Jopa tuo mainittu Toto on syylistynyt kyseiseen hommaan vaikka tekivät dynaamisia levyjä koko 70-80s ajan vaikka he varmasti tietävät 40-vuoden musiikkikokemuksella mitä dynamiikka tarkoittaa.

  Ja minä luulin että tämä poistuisi SACD ja DVD-audio julkaisuista mutta ei. Niissäkin sama homma jatkuu vaikka harva nuori niitä kuuntelee! Ylimääräisillä biteillä kun ei tee mitään jos niitä ei osata käyttää millään lailla hyödyksi.

  19.4.2018 05:01 #11

 • pentsu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:

  Joku voi miettiä jos tulee elctromagnettinen pulssi , niin voi sitten Gramofonia kuunnella (tämänjälkee 30% lujempaa)
  Enpä usko että miettii, sinun lisäksesi...

  19.4.2018 17:06 #12

 • jartar

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikki65:

  Tätä minä en käsitä.
  Ihmiset haluavat kuunnella _ylimääräisiä_ rasahteluja, napsahduksia jne musiikistaan.

  Bändi/esittäjä ei niitä ylimääräisiä ääniä ole musiikkiinsa halunnut, mutta joidenkin mielestä se on hyvä asia.
  Miksette hommaa huonoja kaiuttimia ja liian pienitehoista vahvistinta, jota joutuu soittamaan kovempaa, niin että särö nousee, jos kerran ylimääräiset musiikkiin kuulumattomat äänet on hyvä juttu?

  Minä haluan kuunnella musiikin sellaisena kuin se on levylle haluttu tallentaa.

  No kyllä ne bändit haluaa, että ihmiset kuuntelee levyjä LP:ltä jos niitä myyvät.

  Ei ole olemassa sellaista totuutta, että kliininen mahdollisimman tarkka ääni olisi ainoa oikea vaihtoehto musiikin kuunteluun. Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä ja erilaisia toiveita musiikille/äänelle. Mun on ainakin hemmetin helppo ymmärtää miksi ihmiset tykkäävät kuunnella LP-levyn ääntä ja nauttia sen tarjoamasta kokonaisuudesta, vaikken siihen ryhmään kuulu.

  Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

  19.4.2018 22:47 #13

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:
  No kyllä ne bändit haluaa, että ihmiset kuuntelee levyjä LP:ltä jos niitä myyvät.
  Totta, jos kysntää on.
  Jos ajatus on se että tuolla tavalla saadaan myytyä enemmän kopioita, niin luulisi houkuttavan, ehkä yhtöiden ja artistien innostusta on lisännyt se että CD ei käy samaan tahtiin kapauksi, jolloin LPstä voidaan nähdä toivoa.
  Bändin ihailijoille tuollainen voi olla jokinlainen fanituote, vaikka sitten kuuntelisikin sitä digataalista kopiota/suoratoisto versiota.
  Jos vielä onnistuvat luomaan ihalioiden korkeamman asteen niin mikä ettei.

  Se sitten eriasia miten tuo saataisiin litettyä uutiseen, jos tekniikka mahdollistaa halvan piensarja tai tilaus tuotannon, siis jotain sellaista että CDmedia + paketointi kuluilla (postimyynti) saisi tehty LP levyn postikääreineen, jos hinnoittelu vielä niin että saisi sen ladattavan digitaali kopion (joko se alkuperäislaatuinen, tai "LPltä digioitu".

  Jos ei kustannukset taivu tuohon, niin sitten vain mustialevyjä printattuna ja uutisen kuvan soittimesta versio joka soittaisi oikeaa streemiä kun sen levyn lättäseen siihen.

  19.4.2018 23:55 #14

© 2020 AfterDawn Oy