AfterDawn logo

Apple nappasi hakupomon Googlelta – Tähtää tekoälyn ykköseksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Google joutui uudistamaan hiljattain hakuorganisaationsa johtoporrasta John Giannandrean ilmoitettua lähdöstään. Nyt on selvinnyt myös minne John Giannandrea aikoo lähteä: Apple palkkasi hänet johtamaan koneoppimis- ja tekoälyteknologian kehitystä.

John Giannandrea aloitti työt Googlella tekoälytutkimuksen parissa vuonna 2010 ja vuosi sitten hän sai vetovastuulleen myös Googlen hakukoneen kehityksen. Kauaa hän ei uudessa tehtävänkuvassa viihtynyt, sillä jatkossa Giannandrea johtaa Applen koneoppimis- ja tekoälykehitystä, kertoo The New York Times. Apple on useaan otteeseen alleviivannut tekoälyn ja koneoppimisen tärkeyttä yhtiön tulevaisuudelle – Googlen yhden tärkeimmän johtajan palkkaaminen konkretisoi hyvin kuinka paljon Apple haluaa onnistua tekoälyn saralla.

Applen mahdollisuuksia menestyä tekoälyssä on epäilty, koska yhtiö on ottanut strategiseksi ohjenuorakseen yksityisyydensuojan kunnioittamisen. Tämä rajoittaa oleellisesti tiedonkerua Applen tuotteiden käyttäjistä ja sitä kautta hankaloittaa tekoälyn kehittämistä sekä tuotteiden parantamista tekoälyn avulla.


Giannandrean johdolla Google on integroinut tekoälyn nettijätin tuotteisiin ja parantanut esimerkiksi hakua, konenäköä, puhetunnistusta ja käännöspalveluita. Googlelle hän päätyi Metaweb-yritysoston kautta. Metaweb rakensi tietokantaa maailmankaikkeuden keräämästä tiedosta, minkä Google kaupallisti omissa palveluissaan Knowledge Graphina.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT