Kiina toi Terminatorin kasvojentunnistuksen poliiseille

Kiina toi Terminatorin kasvojentunnistuksen poliiseille
Kansalaisiaan tiukasti valvovan valtion märkä uni on toteutumassa Kiinassa, jossa on esitelty viranomaisten käyttöön tarkoitetut kasvojentunnistuksen osaavat aurinkolasit.

Nelisen vuotta sitten Google toi myyntiin Google Glass-älylasit, joiden tärkein rajoitus ohjelmoijille oli, että lasit eivät saa tunnistaa kasvoja millään muotoa. Neljässä vuodessa kasvojentunnistustekniikka on hypännyt eteenpäin hurjaa tahtia. Jo Google Kuvien kasvontunnistus on välillä jopa pelottavan tarkka - ja huippupuhelimista nykyisin löytyvä kasvojentunnistus antaa viitettä nopeudesta.
Kiina toi lasit testikäyttöön jo viime vuonna ja niiden avulla on saatu jo kiinni seitsemän törkeästä rikoksesta epäiltyä. Testit on suoritettu rautatiehenkilökunnan kokeiluna, nimellisesti tarkoituksena napata väärällä henkilöllisyydellä matkustavat junamatkustajat.

Kiinalaiset kasvojentunnistuksella varustetut aurinkolasit
kuva: China News Service


Luonnollisesti ihmisoikeusjärjestöt eivät ole kovinkaan innoissaan teknologiasta. Amnestyn edustaja kritisoi älylasien käyttöä kärkkäästi The Wall Street Journalin haastattelussa. Pelkona on, että Kiina voi puristaa maan oppositiotoimijat entistä ahtaammalle lasien teknologian avulla.

Kiina luonnollisestikaan ei juuri välitä yksityisyydensuojan perään huutelevien mielipiteistä, vaan valtio on kerännyt jo vusoein ajan biometristä tietokantaa kansalaisistaan, jonka avulla valvonta on helpompaa. Orwellin 1984 kirjan henki elää ja voi hyvin..

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 8. helmikuuta, 2018 12:21
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Petteri Pyyny bio
Tägit
yksityisyys Kiina Google Glass älylasit vakoilu
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud