AfterDawn logo

YouTubelta uusi virtuaalitodellisuusformaatti: VR180

Matti Robinson Matti Robinson

YouTube on esitellyt uuden virtuaalitodellisuusformaatin, joka mahdollistaa VR-kokemuksen hieman edullisemmin ja helpommin. Teknologia kantaa nimeä VR180 ja nimensä mukaisesti tarjoaa 180 asteen kuvakulman katselijalle.

Tämä tarkoittaa tietysti, että taaksepäin katsominen näissä videoissa ei ole mahdollista, koska kamerat osoittavat vain eteenpäin. Moniin kokemuksiin tämä on tosin varsin riittävä katselukulma. Mikäli käytössä ei ole VR-laitetta, niin video näkyy tavallisena YouTubessa.

Teknologia tarjoaa 3D-kuvan, jota pystyy katselemaan mm. Cardboard, Daydream, Oculus ja PSVR-laitteistoissa, mutta mikä tärkeämpää, niin niiden luominen on todella helppoa. Videoiden tallentaminen VR180-kameralla onnistuu kuten millä tahansa muulla kameralla ja niiden koostamiseen voi pian käyttää tuttuja editointiohjelmia, ml. Adobe Premiereä.

Googlen Daydream-tiimi on työskennellyt useiden kameravalmistajien (mm. Lenovo ja LG) kanssa, jotta markkinoille saataisiin VR180-teknologiaa tukevia kameravaihtoehtoja. Hinnat ovat Googlen mukaan tavallisten point-and-shoot-kameroiden kanssa samalla tasolla ja käyttäminenkin on yhtä helppoa.


Kamerat saapuvat markkinoille tulevana talvena, mutta YouTubesta löytyy jo muutama video, jonka tekijät ovat saaneet Google prototyypin käyttöön. Tällaisesta esimerkki alla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT