AfterDawn logo

Facebookia vaadittiin poistettavaksi Googlen hakutuloksista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

DMCA-hakemusten avulla tekijänoikeuksien omistajat voivat vaatia teknologiayhtiöitä poistamaan heidän oikeuksia loukkaavan sisällön palveluista. Noudattamalla hakemusten vaatimuksia, nettipalvelut saavat oikeudellisen suojan loukkauksia vastaan eli kyseessä on niin sanottu safe harbor -menettely.

Google käsittelee jatkuvasti DMCA-hakemuksia, joissa annetaan ilmi tekijänoikeuksia tavalla tai toisella loukkaavia sivuja. Nettijättiä vaaditaan yleensä poistamaan nettisivustoja sen hakukoneen hakutuloksista. Listat kattavat satoja ellei tuhansia nettisivustoja, joten listoille saattaa päätyä vahingossa myös täysin lain kirjaimen mukaan toimivia nettisivustoja.

Pieni vahinko näyttää tapahtuneen kun Englannin Valioliigaa edustava NetResult laati listan jalkapalloliigan oikeuksia loukkaavista nettisivustoista. Listalle eksyi nimittäin eräs varsin suosittu verkkosivu, www.facebook.com. Vaikka Facebookin kautta saatetaankin välittää paljon luvattomia striimejä, niin Facebookin oma kotisivu toimii täysin laillisesti.


Tässä tapauksessa kyseessä oli sen verran suositusta nettisivusta, että Google huomasi erheen eikä aloittanut toimenpiteitä. Googlekaan ei ole aina täydellinen, vaan tuntemattomampi sivusto olisi saattanut saada syyttä piiskaa Googlelta. Tämä herättää kysymyksen siitä, mikä on DMCA-hakemusten laatijoiden vastuu listojen tiedoista.

3 KOMMENTTIA

muppis1/3

Eipä niillä tuntuu olevan mitään vastuuta. Tuntuu, että tekijänoikeusasioissa todistamisvastuu on siirretty syytetylle.

klanh2/3

Ei se ole mikään avoin kysymys. Laissa lukee yksiselitteisesti, että kyseessä on väärä vala ( perjury ).

Kysymys joka oikeasti on avoin on se, että kuinka lainvoimaisia nämä automatisoitujen systeemien lähettämät hakemukset ovat. Itse väittäisin ettei juurikaan ja siihen on aika yksikertainen syy. Mikään automatisoitu systeemi ei ole täydellinen, joten jokainen yritys joka hakemuksia lähettää ennemmin tai myöhemmin rikkoo lakia. Tästä syystä yritykset, säästääkseen rahaa, hyväksyvät että systeemi tekee virheitä molemmin puolin. Sekä linkkien ilmoittajat, että linkkien poistajat.

Tässä suhteessa DMCA on lakina kohtuullinen, mutta työkalut lain käytäntöönpanoon datan suuresta määrästä johtuen joko täysin riittämättömät tai varsin herkkä virheille.

avthein3/3

<epävirallinen vappupuhe>

Länsimaat aloittivat sairaan sensuurin ja ihmisoikeuksien romahduksen ja raiskaamisen kun sairas ahneus (spekulatiiviset voittojen menetysten uhat) pyhitettiin muiden ihmisoikeuksien edelle. (Omaisuuden suoja kyllä kuuluu ihmisoikeuksiin muttei sairaisiin mittasuhteisiin menevä ahneus.)

Nyt monet muut perinteisen totalitaristiset valtiot ottavat todella innolla oppia kun sensuroivat mm. "henkeä ja terveyttä mahdollisesti uhkaavien levottomuuksien" estämisen nimissä ties mitä poliittisia paljastuksia tai mielipiteitä.

Sama meno jatkuu politiikassakin kun millä tahansa epämääräisellä voi perustella mitä tahansa epämääräistä sontaa. Totuudella ja oikeudenmukaisuudella ei enää ole mitään arvoa. Jokainen voi vetää johtopäätökset KUKA tämmöisen sairaan rappion lähtölaukaukset ampui...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT