AfterDawn logo

Netflix otti käyttöön YouTubesta tutun pakkauksen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Syksyllä Netflix vertaili HEVC- ja VP9-pakkausteknologioiden suorituskykyä (x265 vs. libvpx) pakkaustehossa. Testiaineisto koostui yli 5000 videoklipistä, jotka oli otettu yli 500 ohjelmasta tai elokuvasta.

HEVC-pakkaukseen perustuva avoin x265-koodekki osoittautui Googlen tukemaa VP9:ää jopa 20 prosenttia tehokkaammaksi, kun koodekkeja vertailtiin VMAF-metriikan perusteella. Voisi siis kuvitella, että Netflix päätyisi käyttämään videoissaan HEVC-pakkausta. Kenties HEVC:n lisensointiepäselvyydet ovat siinä määrin suuret, että offline-katseluun tarkoitetut videolataukset on päätetty enkoodata Androidilla VP9:llä.

VP9:n ansiosta videot saadaan pakattua pienempään tilaan kuin nykyisin laajemmin käytössä olevalla H.264:llä. Tehokkaamman pakkauksen ansiosta video kuluttaa vähemmän tallennustilaa laitteen muistista ja videoiden lataaminen tapahtuu nopeammin.


Netflix ei voi kuitenkaan käyttää VP9:ää kaikissa elokuvalatauksissa, sillä Applen iOS-laitteet eivät tue VP9:ää. Videopalvelu on tästä syystä joutunut enkoodaamaan ladattavat elokuvat ja TV-sarjat iOS-käyttäjiä varten myös H.264/AVC High -koodekilla, joka pakkaa videot tehokkaammin kuin striimauksessa käytetty H.264/AVC Main.

Google on pyrkinyt edistämään VP9:n käyttöönottoa hyödyntämällä koodekkia esimerkiksi YouTubessa.

1 KOMMENTTI

OneMember1/1

Itse muistan ihmetelleeni paljon tuon Netflixin VP9 vastaan x265 testin tuloksia, koska juuri sitä ennen StreamingMedia testasi Googlen VP9 vastaan HEVC/H.265 pakkausta ja ne saivat ihan eri tulokset.

Mielenkiintoinen asetelmahan tämä on...

HEVC (H.265) on vanhentuneen MPEG4 H.264 pakkauksen seuraaja ja se on jo nyt hyvin laajasti tuettu.
Googlen VP8 on jäänyt jo unholaan, mutta uudempi VP9 on aika tasoissa HEVC:in kanssa, joten kääntääkö lisenssiviidakko kelkan Googlelle? Aika näyttää.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT