AfterDawn logo

Google piirsi grafiikat webin tietoturvasta

Matti Robinson Matti Robinson

Googlen verkkoselaimen Chromen tietoturvaosasto on tutkinut verkon tietoturvaa viime vuosilta ja todennut, että parempaan päin ollaan menossa. Erityisesti Chrome-tiimiä kiinnostaa tietysti HTTPS-protokolla, jonka suosiota tutkimus käsittelee.

Googlen Transparency Report ("läpinäkyvyysraportti") sisältää nyt uuden kortin, joka käsittelee ainoastaan salattua HTTPS-protokollaa. Kuten oheisesta kaaviosta näkyy, niin HTTPS-istuntojen osuus Chrome-käyttäjissä on kasvanut parissa vuodessa huimasti. Yli puolet kaikkien alustojen sivulatauksista on nyt HTTPS-liikennetta. Tämän lisäksi tiedot kertovat, että ajankäytössä mitattuna luku on vielä vakuuttavampi, noin kaksi kolmannesta.

ChromeOS on ottanut jokseenkin odotetusti ykköspaikan ja hännillä on Android, jonka istunnot ovat todennäköisesti useammin yksinkertaisia. Älypuhelimilla moni salattu sisältö kulutetaan tarkoitukseen tehdyllä sovelluksella. Kaikkien alustojen kohdalla trendi on kuitenkin selvä.


Sama pätee eri maihin, toisissa adoptio HTTPS:n suhteen on ollut toisia nopeampaa. Google käyttää esimerkkeinä Venäjää ja Japania, joista ensiksi mainittu on nostanut HTTPS-käyttöastetta enemmän.

Luonnollisesti statistiikassa on mukana ainoastaan Chrome-käyttäjiä, ja niistäkin vain datan jakamiseen hyväksyneet, mutta kyse on kuitenkin maailman suurimmasta selaimesta, joten otanta lienee riittävä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT