AfterDawn logo

Googlen villi kokeilu Chromella – Uusi salaus voi kestää kvanttitietokoneetkin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Kvanttitietokoneissa piilee suuri potentiaali laskentasuorituskyvyn näkökulmasta, mikä toisaalta voisi tehdä nykyisin käytössä olevista salausmetodeista tehottomia. Googlella onkin päätetty alkaa valmistautua kvanttilaskennan aikaan testaamalla uudenlaisia salausmetodeita, jotka voisivat säilyä murtamattomina kvanttitietokoneiden käsittelyssäkin.

Nykyiset salausmenetelmät perustuvat monilta osin elliptisiin käyriin liittyviin ratkaisuihin ja Google on ottanut elliptiset käyrät myös uuden salausmenetelmän lähtökohdaksi. Hakukonejätti on kuitenkin lisännyt salauksen monimutkaisuutta ja sitä kautta murtamiseen tarvittavaa laskentasuorituskykyä niin sanotulla RLWE-tekniikalla (Ring Learning With Errors).

Johns Hopkinsin yliopiston kryptografian professori Matthew Green tosin toteaa Wiredille, että kukaan ei voi vielä varmasti tietää onko RLWE:n käyttö salauksessa riittävän vahva kvanttitietokoneita vastaan. Se on kuitenkin iso edistysaskel nykyisiin metodeihin nähden.


Google testaa uutta salaustekniikkaa jo käytännössä Chrome-selaimissa, mutta sen käyttöä on rajoitettu pieneen määrään selaimia. Lisäksi salausta käytetään vain kun Chromella yhdistetään Googlen omiin verkkopalveluihin. Googlen tavoitteena on selvittää käytännössä kuinka vahvasta salauksesta on todellisuudessa kyse ja onko sen murtaminen mahdollista jopa nykyisillä tietokoneilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT