AfterDawn logo

Elisa testasi ensimmäisenä Pohjoismaissa: Vanhat TV-taajuudet 4G-käyttöön

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Elisa on testannut ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa uutta 700 MHz:n taajuutta, joka suunnitellaan otettavan mobiililaajakaistakäyttöön. Uusi taajuus parantaa mobiiliverkon peittoa ja kapasiteettia. Testit suoritettiin Viestintäviraston valtuuttamana ja Nokian kehittämällä teknologialla Oulussa.

Suomessa ja muualla maailmassa on päätetty avata 700 megahertsin taajuusalue 4G-mobiililaajakaistakäyttöön, minkä seurauksena televisio- ja radiolähetyksiä joudutaan siirtämään muille taajuuksille. UHF-antenniverkkoa Suomessa ylläpitävä Digita on jo aloittanut tarvittavat muutostyöt. Digitan on määrä toteuttaa tarvittavat muutokset tämän vuoden loppuun mennessä.

Taajuusalueen huutokauppa ei ole vielä käynnistynyt. Aiemmin 800 MHz:n taajuusalueen kohdalla huutokaupan säännöissä ilmeni ongelma, minkä takia päädyttiin huutokauppaa pitkittäneeseen pattitilanteeseen.

"Elisan 4G-verkon alueella asuu jo nyt yli 98 prosenttia suomalaisista ja mobiilidatan käyttö kasvaa räjähdysmäisesti. Uusi taajuusalue tulisi tarpeeseen, sillä Suomessa käytetään asukasta kohden eniten mobiilidataa maailmassa. Uusi 700 MHz:n taajuusalue tarjoaa lisäkapasiteettia laajalla peittoalueella, mikä tarkoittaa käyttäjien kannalta yhä nopeampia ja parempia yhteyksiä, etenkin maaseudulla", Elisan mobiiliverkoista vastaava johtaja Sami Komulainen kertoo.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT