AfterDawn logo

Uusi joukkorahoituslaki tulee voimaan Suomessa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Hallitus on antanut esityksensä joukkorahoituslaiksi, jonka on määrä tulla voimaan jo heinäkuun 1. päivänä. Lain tarkoituksena on purkaa joukkorahoitukseen liittyviä normeja ja helpottaa pääomien keräämistä uuden yrityksen perustamista tai uuden tuotteen lanseeraamista varten.

Lain valmistelutyö on tehty valtiovarainministeriössä, joten laissa otetaan kantaa lähinnä sijoitus- ja lainamuotoiseen joukkorahoitukseen. Lain ulkopuolelle jää siis tyystin vastikkeeton joukkorahoitus, mikä ei ole sopinut kovin hyvin yhteen rahankeräyslain kanssa. Yleishyödylliseen toimintaan saa rahankeräyslain mukaan kerätä varoja lahjoituksin, mutta lahjoittajille ei saa antaa vastiketta. Tämä hankaloittaa esimerkiksi maksa niin paljon kuin haluat -tyyppistä joukkorahoitusta.

Rahankeräyslain uudistaminen kuuluu sisäministeriön tehtäviin. Joukkorahoituslain ulkopuolelle jää myös vastikkeellinen hyödykemuotoinen joukkorahoitus.

Suomessa toimivia laina- sijoitusmuotoisista joukkorahoituspalveluita ovat esimerkiksi Invesdor, Kansalaisrahoitus ja vertaislainapalvelu Fellow Finance.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT