AfterDawn logo

Yle: TTVK uhkaili syytöntä oikeustoimilla – "syyttömyyden todistamiseen meni useita työtunteja"

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Vuonna 2012 Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) vaati 10-vuotiaan tytön isältä 600 euron korvausta väittäen tytön jakaneen Chisun musiikkia luvatta, mikä aiheutti mediassa niin suuren haloon, että korvaussumma puolitettiin. TTVK on uhkaillut myös täysin syyttömiä ihmisiä, kertoo Yle.

Ylen mukaan hausjärveläisen Salmisen perhe sai pari vuotta sitten TTVK:lta uhkauskirjeen, jossa perheen äitiä syytettiin tuhansien musiikkikappaleiden luvattomasta jakamisesta. Kirjeessä kehotettiin olemaan yhteydessä TTVK:hon korvaussumman sopimiseksi. Perheen äiti olisi todennäköisesti haastettu oikeuteen, ellei hänen IT-alalla työskentelevä miehensä olisi alkanut penkoa asiaa.

Useiden tuntien selvitysten jälkeen ilmeni, että Harri Salmisella oli TTVK:n uhkauskirjeessä esitettynä päivänä etätyöpäivä. Työnantajansa logeista Salminen pystyi vuorostaan osoittamaan, ettei TTVK:n esittämä IP-osoite kuulunut perheen omistamalle liittymälle tuona päivänä. Myöhemmin ilmeni, että Salmiset joutuivat syntipukiksi, koska TTVK oli saanut operaattorilta IP-osoitteen haltijatiedot väärältä ajanhetkeltä. Operaattori antoi haltijatiedot siltä hetkeltä, kun TTVK:n tiedonluovutuspyyntö tuli, kun tiedot olisi kuulunut antaa siltä ajalta, jolloin liittymällä jaettiin luvattomasti materiaalia.


Salmiset onnistuivat todistamaan syyttömyytensä sen verran hyvin, että TTVK luopui oikeustoimista. Aina syyttömyyttä ei kuitenkaan pystytä vedenpitävästi osoittamaan tai vaikka pystyttäisiin, niin kaikilla ei ole teknistä taitoa käyttää tietoja hyväksi.

3 KOMMENTTIA

J2481/3

Miten meillä voi olla Suomessa ry joka voi uhkailla kansalaisia tällä tavalla ja jättää todistustaakan heille?

avthein2/3

Laiton uhkailu ja kiristäminen ovat rikollista toimintaa. Miten tällaista sallitaan???

Eiköhän tästä pitäisi jo ajat sitten oikeusasiamiehen tms. ärähtää. Perusoikeuksien ja ihmisoikeuksienkin vastaista törkeää toimintaa.

Kai seuraavaksi vainotaan kiristys- ja uhkailukirjeillä käsityötä harrastavia talouksia?

"Neuloitko kettukarkkisukat tai Pätkis-potkupuvun myyntiin? Saatoit tehdä rikoksen"

Lisäksi propagandamateriaaliakin on tehtailtu valmiiksi (tosin parodia tarkoituksissa): "Home sewing is killing fashion!"


Jeremias3/3

Mitenkäs se Lain mukaan menee ,kenellä todistustaakka on ?
Olen ymmärtänyt että syyttömyyden todistaminen ei kuulu vastaajalle
ainakaan uhkailu tapauksissa.
Ilmoitus poliisille laittomasta uhkauksesta ja perään korvausvaatimus

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT