AfterDawn logo

Suomen antenni-TV:hen tulossa muutos: Uusi operaattori aloittaa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Valtioneuvosto on myöntänyt uudet antennitelevision verkkotoimiluvat vuonna 2017 alkavalle uudelle toimilupakaudelle. Suurin muutos edelliseen on UHF-alueen kanavanippujen B, C ja D siirtyminen norjalaiselle Norkring As:lle. Yritys ei ole aiemmin toiminut Suomessa, mutta kotimaassaan se on suurin maanpäällisten digitaalisten lähetyspalvelujen tarjoaja.

Kanavanipuissa B, C ja D esitetään muun muassa kanavia MTV3, Nelonen, Sub, Frii, Liv, Fox ja Hero sekä useita maksu-TV-kanavia. Kanavanippu B näkyy lähes koko Suomessa, kun taas C:n peittoalue käsittää suurimman osan Oulun eteläpuolisesta Suomesta. Kanavanipulla D on vuorostaan muun muassa Itä-Suomen osalta suppeampi peittoalue. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Norkring toteuttaa antenniverkkonsa siten, että yhtiön tulo markkinoille ei aiheuta muutoksia kuluttajien antennijärjestelmiin.

Tulevalla toimilupakaudella aiemmin kanavanippuja B, C ja D lähetyksistä vastanneelle Digitalle jää vastuu kanavanipuista A ja F. Muutoksen tavoitteena on "edistää kilpailua televisiolähetyspalveluiden markkinoilla". E-nipun toimilupa ei ollut haussa, joten sen toimilupaan ei ole myöskään tulossa muutoksia.


Uudella toimilupakaudella antenniverkon UHF-alueella siirrytään vaiheittan teräväpiirtolähetykset mahdollistavaan lähetystekniikkaan (DVB-T2). UHF-alueella yhdessä koko väestön kattavassa kanavanipussa on kuitenkin lähetettävä perustasoisia (DVB-T) televisiolähetyksiä vuoteen 2026 saakka, ellei valtioneuvosto vuonna 2020 päätä nopeuttaa siirtymää. DNA:n antenniverkossa (VHF) tekniikka on jo käytössä kaikissa kanavanipuissa.

1 KOMMENTTI

user_org (vahvistamaton)1/1

Lainaus:

Kanavanipuissa B, C ja D esitetään muun muassa...


Totta, siis nykyään, se mitä jatkossa, ei vielä tiedetä.
A-nipun osalta jotain , tosin ei siitäkään tarkkaan.

Lainaus:

peittoalue


Jatkossa osa peittoalueista voi olla suurinpiirtein samoja, osaan taitaa tulla muutoksia.

Lainaus:

Digitalle jää vastuu kanavanipuista A ja F.


Totta, ja se myöhemmin mainittu E nippu jossa sillä jo ennestään 26 kesään asti lupa. ja se teknolikia vapaampi, kuten nippu C

Lainaus:

Norkring toteuttaa antenniverkkonsa siten, että yhtiön tulo markkinoille ei aiheuta muutoksia kuluttajien antennijärjestelmiin.


Tarkoittaako tuo että meinaa olla sitten samoissa tolpissa (mukaanlukein alilähettimet) kuin Digita, toisinkin voi tehdä, mutta tuo tulee ensinnä mieleen, varsinkin kun nopea-aikataulu.

Toinen juju tuossa maininnassa on se että Digita toteuttaa 2016 loppuun mennessä taajuusmuutokset, eli siitä johtuvat muutokset tapahtuu ennen uutta operaattoria ja sen jälkeen syyttävä sormi osoittaa tele(mobiili) operaattoreita.

Kolmas juju, on sanoissa "kuluttajien antennijärjestelmiin".

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT