AfterDawn logo

Yle Areena laajenee antenniverkkoonkin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Ylen kehittämä Areena-nettitelevisiopalvelu on julkaistu Digitan antennitelevisioverkossa. Kokeiluvaiheessa oleva palvelu toimii kanavilla Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem sekä Ylen HD-muotoisilla kanavilla Yle TV1 HD, Yle TV2 HD ja Yle Fem HD.

Tarkemmin sanottuna kyseessä on HbbTV-palvelu, joten itse antenniverkon lisäksi palvelu vaatii toimiakseen internetyhteyden (. Nettiyhteyden avulla voidaan täydentää antenniverkon kautta lähetettävää kuvaa erilaisilla sisällöillä tai muilla käyttökokemusta muuttavilla palveluilla.

HbbTV-tekniikan kautta on toteutettavissa kaksisuuntainen tiedonsiirto ohjelman lähettäjän ja katsojan välillä, mikä antaa mahdollisuuden erilaisille interaktiivisille ratkaisuille (esimerkiksi reaaliaikaiset äänestykset). Idea on sukua Suomessa kokeiluasteelle jääneelle MHP:lle.

Uusimmat älytelevisiot pitäisi olla yhteensopivia HbbTV:n kanssa. Digita, suomalaiset tv-yhtiöt, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ovat sopineet uusien äly-tv-laitteiden testauksen aloittamisesta. Tekniikkaa tukevat älytelevisiot saavat kylkeensä Antenna Ready Smart HD -leiman.


Jää nähtäväksi millainen tulevaisuus HbbTV:llä on. Googlella ja Applella tuntuisi olevan suurempi halu viedä kanavat kokonaan nettiin ja tarjoilla käyttäjille sovellusten muodossa. Ylen mukaan Areenan HbbTV-kokeilun on suunniteltu kestävän vuoden verran.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT