AfterDawn logo

Siirtyykö Yahoo Googlen hakumoottoriin?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Vuonna 2009 Microsoft ja Yahoo kertoivat hakuyhteistyöstä, jonka myötä Yahoon nettihakupalvelussa alettaisiin käyttää Bing-hakumoottoria. Kymmenvuotisessa sopimuksessa oli mahdollisuus sopia ehdoista kauden puolivälissä ja näitä neuvotteluita käytiin viime keväänä.

Neuvotteluiden seurauksena Yahoo sai hankittua itselleen oikeuden käyttää jälleen omaa tai jonkun toisen hakumoottoria (korkeintaan 49 prosentissa hakutuloksissa). Sattumaa tai ei, Yahoo on nyt alkanut testata Googlen hakumoottoria ja mainosverkkoa hakupalvelussaan. Tämä ei tietenkään tarkoita vielä sitä, että Yahoo hyppää Googlen kelkkaan, mutta osoittaa siitä huolimatta, että tätäkään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois.

On kuitenkin hauska leikitellä ajatuksella, että tulevaisuudessa Yahoota käyttäessä ei ikinä tiedä etukäteen perustuvatko hakutulokset Bingiin (51 %) vai Googleen (49 %). Hakukonevalintoja tuskin tultaisiin kuitenkaan arpomaan lennossa, todennäköisempää olisi käyttää Googlea tietyillä markkina-alueilla ja Bingiä toisilla alueilla (tai vaihtoehtoisesti laitetyyppikohtaisesti, esim. mobiilissa Googlea ja tietokoneilla Bingiä).


Vuonna 2008 Yhdysvaltain oikeusministeriö kielsi Yahoota solmimasta mainosverkkoyhteistyötä Googlen kanssa.

Yahoon toimitusjohtajana toimii Googlen hakupalveluita aikaisemmin luotsannut Marissa Mayer. Viime aikoina on alkanut liikkua epäilyksiä, että hän haluaisi eroon Microsoftin kanssa tehdystä sopimuksesta ja kehittää oman hakumoottorin Yahoolle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT