AfterDawn logo

Nettivideoille esiteltiin mullistava teknologia – HD-videoiden katselu onnistuu hitaillakin yhteyksillä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Viisi vuotta hiljaisuudessa kehitetyn ja vallankumoukselliseksi kuvaillun uuden videokoodekin lanseeraaminen aprillipäivänä ei välttämättä ole maailman paras idea, mutta tällaisen tempun V-Nova-niminen brittiyhtiö on päättänyt tehdä. V-Nova kehuu sen ihmisen näköön perustuvan uuden koodekin olevan jopa 2–3 kertaa tehokkaampi kuin H.264 tai HEVC, jota ollaan ottamassa käyttöön Ultra HD -sisällön pakkaamiseen.

Uudesta Perseus-koodekista tiedetään todella vähän ja kun lehdistötiedotteestakin otetaan historiatiedot sekä markkinointihehkutus pois, ei siitä jää oikein paljoa kerrottavaa. Tiedotteessa kuitenkin mainitaan, että Perseus-koodekki on helposti lisättävissä nykyisiin ekosysteemeihin, joten se on ilmeisesti jollakin tasolla yhteensopiva käytössä olevien laitteiden kanssa.

Perseuksen kehutaan mahdollistavan Ultra HD -sisällön jakelun tasaisella 8 Mbps:n verkkoyhteydellä, kun esimerkiksi samanlaisen elokuvan katseluun Netflixillä vaaditaan nykyisin 25 Mbps:n yhteys. HD-sisältöä pystytään taas jakamaan koodekin avulla SD-laatuisen videon kaistalla. Kehitysmaita ajatellen SD-tasoista videota voidaan lähettää vuorostaan samoilla yhteysnopeuksilla kuin audiotakin.


Teknologiaa on kehitetty yhdessä Euroopan yleisradiounionin (EBU), piirisuunnittelija Broadcomin, Intelin, Hitachi Data Systemsin ja Sky Italian kanssa.

DigitalTVEurope.net-sivuston mukaan V-Nova aikoo lisensoida teknologiaa, mutta sillä ei ole mitään aikomuksia koodekin standardisoimiseen.

1 KOMMENTTI

tonttila1/1

Lainaus:

Kehitysmaita ajatellen SD-tasoista videota voidaan lähettää vuorostaan samoilla yhteysnopeuksilla kuin audiotakin.

Suomi mainittu, torilla tavataan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT