AfterDawn logo

Hiljainen pankkiryöstö: Ryöstäjät veivät ainakin 260 miljoonaa euroa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Tietoturvayritys Kaspersky Labs kertoo löytäneensä pankkien järjestelmiin ujutetun haittaohjelman, jonka avulla rikolliset ovat onnistuneet varastamaan ainakin 300 miljoonan dollaria (n. 260 miljoonaa euroa). Todellinen lukema voi olla jopa kolminkertainen.

Kyseessä voi siis olla yksi historian suurimmista pankkiryöstöistä, joskin se kohdistui useisiin eri maissa toimiviin pankkeihin. Asiasta uutisoi New York Times.

Ryöstö toteutettiin käytännössä niin, että pankkivirkailijoille lähetettiin sähköposteja, joiden liitetiedostoihin oli ujutettu Carbanak-niminen virus. Virkailijoiden tietokoneista virus levisi admin-tietokoneisiin, joista hyökkääjät saivat haltuunsa näppäinlyöntejä ja ruutukaappauksia. Ryöstäjät pääsivät näin jyvälle pankin rutiineista ja onnistuivat siirtämään rahaa omille pankkitileilleen tai käskeä valikoituja pankkiautomaatteja tyhjentymään haluttuna ajankohtana.


Suurin osa haittaohjelman uhreiksi joutuneista pankeista sijaitsee Venäjällä, mutta kohteita löytyy myös Yhdysvalloista, Japanista ja Euroopasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT