AfterDawn logo

Windows 10 sisältää "kokonaan uuden" selaimen – Internet Explorerin korvaaja

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Ensi vuonna julkaistava Windows 10 -käyttöjärjestelmä ei sisällä ainoastaan Internet Exploreria, vaan mukana tulee myös uusi selain. Asian paljasti erinomaisista Microsoft-kontakteista tunnettu Mary Jo Foley.

Jo aiemmin muutamat muut lähteet ovat kertoneet Microsoftin työstävän uutta selainta. Neowinin tietojen mukaan uudessa selaimessa käytettäisiin uudenlaista käyttöliittymää, jonka ansiosta se muistuttaa nykyistä enemmän Chromea ja Firefoxia.

Tässä vaiheessa Spartaniksi kutsutussa selaimessa on kuitenkin teknisesti paljon samaa kuin Internet Explorerissa, esimerkiksi selainmoottori on pysynyt Tridentissä ja JavaScript-moottori Chakrassa. Sitä ei Foleyn tietojen mukaan olla kuitenkaan nimeämässä Internet Explorer 12:ksi.


Spartan on ilmeisesti sen verran erilainen, ettei sitä haluta brändätä osaksi Internet Explorer -perhettä. Voi olla, että Microsoft haluaa vain karistaa IE:n kannoilta vanhan maineen tai sitten uusi selain rikkoo yhteensopivuuksia niin voimakkaasti, että on nähty parhaimmaksi siirtyä uuteen selainbrändiin. Spartanin lopullista nimeä ei vielä tiedetä. Jälkimmäistä vaihtoehtoa tukee se, että Windows 10:een kuuluu myös Internet Explorer 11 yhteensopivuuden takaamiseksi. Spartania tullaan käyttämään myös Windows 10:n puhelinversiossa.

Microsoftin on tarkoitus esitellä Windows 10:n kuluttajille suunnattuja ominaisuuksia 21. tammikuuta. Esittelytilaisuudessa saatetaan kuulla tietoja Spartanista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT