AfterDawn logo

Seuraavasta Androidista tihkuu tietoja: Android M laajenee uusiin laitteisiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Android 5.0 Lollipopin jakelu puhelimiin on hiljalleen alkanut, mutta jatkuvasti tulevaisuuteen kurkottava Google kehittää luonnollisesti jo uutta käyttöjärjestelmäversiota.

Google rakentaa Reutersin tietojen mukaan parhaillaan ensi vuonna julkaistavaa Android M -versiota, jonka tarkoituksena on olla ensimmäinen autoihin asennettava Android. Aiemmin tänä vuonna esiteltiin kyllä jo Android Auto -projekti, jonka ansiosta Androidia voi käyttää autojen keskikonsolinäytöllä. Android Auto on kuitenkin älypuhelimen ominaisuus, jossa käyttöliittymä peilataan Applen CarPlayn tavoin puhelimesta auton näytölle – ohjelmisto ei siis löydy autosta.

Android M:stä on vuorostaan tarkoitus luoda täysiverinen käyttöjärjestelmä autoihin, minkä käyttö ei vaatisi lainkaan autoon kiinnitettävää puhelinta. Projektin ansiosta Android pääsisi osaksi autoa, eikä olisi pelkkä puhelimen mukana tuleva lisävaruste. Android M:n myötä Google saisi levitettyä omaa karttapalvelua uusiin "laitteisiin", joista yhtiö saisi kerättyä samalla uutta tietoa.


Reutersin lähteet eivät kuitenkaan paljastaneet, että onko Google onnistunut tekemään sopimusta yhdenkään automerkit kanssa. Ainakin tähän asti automerkit ovat suosineet mieluummin omia infotainment-järjestelmiä, joiden kehitykseen automerkeillä on paljon enemmän valtaa kuin kolmansien osapuolien ohjelmistoihin. Toisaalta autovalmistajat eivät ole ohjelmistokehittäjiä, mikä yleensä myös näkyy käytännön toteutuksissakin. Lisäksi Googlen Androidin vahvuutena on puhelimien ympärille muodostunut ekosysteemi ja sovellukset.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT