AfterDawn logo

Wikipedia ja Kiinan hakujätti Baidu siirtyivät PHP:stä HipHoppiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sekä avoin tietosanakirja Wikipedia että Kiinan suurin hakukone Baidu ovat siirtyneet pois tavanomaisesta PHP:n käytöstä ja ottaneet käyttöön Facebookin kehittämän ja avoimena lähdekoodina julkaiseman HipHop Virtual Machinen (HHVM).

HHVM on Facebookin vuonna 2011 julkaisema ajonaikaiseen kääntämiseen (JIT) luotu virtuaalikone, joka kääntää sekä PHP- että Hack-kielistä koodia, ensin omaksi hipHop Bytecodekseen ja tämän jälkeen x86-konekieleksi.

Facebook joutui alunperin luomaan HHVM:n omiin tarpeisiinsa, koska PHP ei yksinkertaisesti enää skaalautunut Facebookin miljardin käyttäjän tarpeisiin. Yhtiö käyttää virtuaalikonetta omissa palveluissaan ja kuten monien muidenkin projektiensa osalta, on päätynyt jakamaan ratkaisun avoimena lähdekoodina vapaaseen käyttöön. Samalla virtuaalikoneen ansiosta verkkosivujen taustalla olevaa koodia voidaan myös pikkuhiljaa siirtää kohti Facebookin kehittämää Hack -ohjelmointikieltä, joka on kehitetty PHP:n pohjalta ja monella tapaa myös sen seuraajaksi. Kuten HHVM:kin, myös Hack on avointa lähdekoodia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT