AfterDawn logo

Suomeen ei rakenneta laajakaistoja enää maataloustuilla

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Vuoden alussa julkaistujen maataloustukilistojen kärkipaikat miehittivät monessa tapauksessa alueellisia valokuitulaajakaistahankkeita vetävät oikeushenkilöt. Laajakaistahankkeiden tuet saivat paljon mediahuomiota, mutta jatkossa niitä ei listoilla enää nähdä, koska tukien maksu loppuu tukikauden 2014–2020 alkaessa.

Ilman tukea laajakaistarakentajia ei jätetä, sillä hallitus on esittänyt ensi vuoden talousarvioon 5,5 miljoonan euron lisämäärärahan laajakaistahankkeisiin korvaamaan EU:n maaseuturahaston kautta saadut tuet. Sen myötä valtion laajakaistahankkeisiin varaama kokonaistukimäärä nousisi 64 miljoonasta eurosta 69,5 miljoonaan euroon. Muutoksen seurauksena tukieurojen myöntämisestä päättäisi Ely-keskuksen sijaan Viestintävirasto. Muutoksen jälkeenkin kuntien maksuosuus säilyisi entisellään (21,78 prosenttia).

Tukimuutos liittyy valtioneuvoston joulukuussa 2008 tekemään "100 megan Suomi" -periaatepäätökseen, jossa asetettiin tavoitteeksi, että Suomessa käytännössä kaikki vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat vuoden 2015 loppuun mennessä enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 megabitin yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta.

3 KOMMENTTIA

Patti121/3

Talo voi olla vaikka sadan metrin päässä kuidusta, mutta eri asia on se, saako sitä käytännössä mitenkään käyttöönsä...

zya2/3

Toinen ongelma on liittymismaksu joka on noin 1000 euroa ja sitten 50€ kuukausi maksut. 4G teho 150mb saa ilman liittymismaksuja ja 19.90€ /kk. Ei ole vaikea arvata kumman ihmiset valitsevat. Tulevaisuudessa 5-6 vuoden sisällä tulee 5G nopeus 10 Gb/s.
"5G networks capable of speeds 100 times faster than modern 4G network"
http://en.wikipedia.org/wiki/5G

Ei noilla 100mb kuiduilla tee tulevaisuudessa yhtään mitään varsinkaan 5G aikana, jolloin saa 100 kertaa nopeampia nopeuksia kuin kuidulla ja nykyisellä 4g hinnoilla.

Kuituverkko tuli auttamatta liian myöhään Suomeen ja liian hitailla nopeuksilla olisivat nyt tarjonneet edes 1Gb/s=1000mb nopeuksia. Vaikka saisivat nostettua kuidun nopeuden 1Gb/s on 5G 10 kertaa nopeampi.

user_org (vahvistamaton)3/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Toinen ongelma on liittymismaksu joka on noin 1000 euroa ja sitten 50€ kuukausi maksut.


Tonni ei paljoa, mutta kuinka yleinen tuo 50€/kk maksu on ja millaisen tuotteen sillä saa ?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Tulevaisuudessa 5-6 vuoden sisällä tulee 5G nopeus 10 Gb/s.


Jos nyt puhutaan näistä uutisen kohteista, niin ei oikein tunnu uskottavalta. Suomessa LTEtä rakennettu , suh valtakunnallinen verkko parinvuoden päästä, eikä silloin vieläkään olla siinä gigabitin vauhdissa, silloin tosin tulee lisää 4G taajuuksia, mikä seuraavina vuosina helpottaa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:


Ei noilla 100mb kuiduilla tee tulevaisuudessa yhtään mitään varsinkaan 5G aikana, jolloin saa 100 kertaa nopeampia nopeuksia kuin kuidulla ja nykyisellä 4g hinnoilla.


Kuidussa riittää vauhtia Gbit luokkaan, ihan sinne loppukäyttäjälle asti. Jos tarvetta paikalliselle nettiyhteydelle, niin kuitu on edelleen vahvoilla vs jokin LTE yhteys. LTE alkaa maksamaan äkkiä enemmän jos haluaa vaikka kymppimegasen avoimen nettiyhteyden kohtuu oikeutetulla kaistalla ja >10 GB luokan paketilla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:


Kuituverkko tuli auttamatta liian myöhään Suomeen ja liian hitailla nopeuksilla olisivat nyt tarjonneet edes 1Gb/s=1000mb nopeuksia.


Kuidun etu on että se ei ole se pullonkaula esim Gbit/s tuotteille ja niitä saa.
Kuluttaja ei sellaisia nykyisellään tarvitse, menee vakavampaa käyttöön.
kuluttajamyynnissä on 1Gbit yhteyksiä kylläkin ollut, mutta markkinointi on näköjään lopahtanut, eikä sitten käynyt kaupaksi ja nekin mitä meni varmaan kiinnostanut sellaisia käyttäjiä jotka kotiservereitä viritelleet tai muuita ns ei niin toivottuja juttuja.

Uskon että gigabitti yhteyksien aika tulee kuluttajillekkin, siinä kuitu vahvoilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT