AfterDawn logo

Tekijänoikeusjärjestö iski Euroopan suurimman uutisryhmätarjoajan kimppuun: Joutui lopettamaan turhaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Hollantilainen tekijänoikeusjärjestö BREIN vei Euroopan uutisryhmätarjoaja News-Service Europen (NSE) oikeuteen vuonna 2009, koska yhtiön tarjoamissa Usenet-palveluissa rikottiin tekijänoikeuslakia. Kahden vuoden käsittelyn jälkeen BREIN sai oikeudelta sen kannalta edullisen päätöksen, missä NSE määrättiin ennakkotarkastamaan päivittäin lähetetyt 15–20 miljoonasta viestiä.

NSE:n mielestä vaaditun filtteröintijärjestelmän rakentaminen oli aivan liian kallista, eikä se todennäköisesti edes toimisi halutulla tavalla. Tämän takia NSE päätti lopettaa tarjoamansa palvelun kokonaan. Vaihtoehtona olisi ollut maksaa niskuroinnista päivittäin 50 000 euroa sakkoa. Toiminnan loppumisesta huolimatta NSE päätti valittaa tuomiosta.

Valitus on tuottanut tulosta, sillä oikeuden uuden päätöksen mukaan Usenet-tarjoaja ei ole vastuussa käyttäjien viesteistä eikä ennakkofillteröintiä tarvitse käyttää. Tekijänoikeuden näkökulmasta riittää, että tekijänoikeudenhaltijoille annetaan mahdollisuus pyytää oikeuksia loukkaavan materiaalin poistamista. Päätös ei ole vielä lopullinen, sillä oikeuden on vielä määriteltävä sisällönpoistopyyntöjen käsittelyn yksityiskohdista.


BREINillä ja NSE:llä on vielä mahdollisuus valittaa korkeimpaan oikeuteen.

2 KOMMENTTIA

muppis1/2

Toivottavasti BREIN:n tyypit on nyt tyytyväisiä saavutuksistaan.

qwerty832/2

Vaikka en piratismia kannata, niin hyvä että valitus meni läpi. Melkoisia parasiitteja nuo tekijänoikeusjärjestöt.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT