AfterDawn logo

Sonera ja DNA rakentaa yhteisen 4G-verkon Itä- ja Pohjois-Suomeen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

DNA ja Sonera ovat päättäneet rakentaa yhteisen matkapuhelinverkon, minkä avulla operaattorit laajentavat 4G-verkkoaan Pohjois- ja Itä-Suomeen. Yhteisverkossa käytetään molempien operaattoreiden 800 MHz:n taajuusalueen huutokaupassa ostamia taajuuksia.

Yhteisverkko kattaa Suomen pinta-alasta noin puolet ja väestöstä 15 prosenttia. Lehdistötiedotteen mukaan vastaavaanlaista matkapuhelinverkon yhteisrakentamista ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa. Verkon suunnittelee ja rakentaa Suomen Yhteisverkko Oy -niminen yhtiö, josta Sonera omistaa 51 prosenttia ja DNA 49 prosenttia.

800 megahertsin LTE-verkon rakentaminen pääsi vauhtiin Suomessa tänä vuonna. Elisa on verkon pystyttämisessä kaikkein pisimmällä ja sen LTE-verkko kattaa jo huomattavia alueita Itä-Suomesta (Elisan kuuluvuuskartta). DNA:lla ja Soneralla 4G-verkot on pystytetty lähinnä kaikkein tiheimmin asutuille alueille (Soneran kuuluvuuskartta, DNA:n kuuluvuuskartta)


- Olen erittäin iloinen, että voimme tehdä yhteistyötä Soneran kanssa nopeiden ja kattavien tietoliikenneyhteyksien tarjoamiseksi Pohjois- ja Itä-Suomeen. Tuleva yhteistyö verkon rakentamisessa edistää merkittävästi haja-asutusalueiden verkkopalveluiden teknistä laatua. Tällä maantieteellisesti erittäin laajalla alueella nopeiden tietoliikenneyhteyksien rakentamisen järkevin vaihtoehto on ehdottomasti matkaviestinverkko, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kommentoi.

- Sopimus on myös erityisen merkittävä kuuluvuuden parantamiseksi näillä alueilla tukiasemamäärien kasvaessa, kun DNA:n tukiasemapaikkojen ja mastojen lisäksi yhteiskäyttöön saadaan myös laaja määrä Soneran nykyisiä tukiasemapaikkoja ja mastoja. Sopimuksen myötä saamme myös merkittävät kustannussäästöt, mistä johtuen voimme toteuttaa 4G-verkon rakentamisen aiemmin suunniteltuja, erillisiä verkkoja nopeammin, Leinonen jatkaa.

3 KOMMENTTIA

BitByte1/3

Todella hienoa, että yhteistyötä harjoitetaan verkkopuolella. Vielä jos tuohon saisivat Elisan mukaan niin silloin kaikille 3 firmalle tulisi säästöjä näillä alueilla ja peitto jokaisella operaattorilla verkon suhteen olisi parempi. Lisäisi valinnan vapautta ja nopeuttaisi yhteyksien saatavuutta.

Vanhempani asuvat alueella jossa on tarjolla lähimmästä linkistä jokaiselta operaattorilta 3G. Vain Saunalahti tarjoaa 4G:tä, mutta se on jossain kauempana sillä kentät ovat hädin tuskin 1 tolpan ja siirtonopeus n. 1,5MB/s. Ja kun tarve on hyvin rajallista eikä isoja siirtoja verkossa ole niin vaihtamaan ei kannata käydä ainkaaan tässä vaiheessa.

Aikoinaan vaihto wimaxista 3G:n oli jo kustannussäästösyistä hyvä teko kun samalla siirtonopeudet 10-kertaistuivat.

johtaja592/3

Operaattorit voisivat tehdä sen verran yhteistyötä, että saisi myös harvaan asutuille alueille 3G-verkon, joka toimii puhelimella, eikä vain suunta-antennilla ja repeaterilla.

user_org (vahvistamaton)3/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

Operaattorit voisivat tehdä sen verran yhteistyötä, että saisi myös harvaan asutuille alueille 3G-verkon, joka toimii puhelimella, eikä vain suunta-antennilla ja repeaterilla.

Yhteistyö koski 2G,3G ja 4G :tä, ja pinta ala puolet Suomesta.
Lisäksi operaattorien hallitsema 4G 800Mhz alueen(?) taajuulohokot yhdistetään yhdeksi leveämmäksi putkeksi.

Todennäköisesti 4G peitosta tulee laajempi kuin 3G peitosta ja lisäksi LTE tarjoaa helpompia apuja mm. sisäkuuluvuuden paikkaamiseen.

Lupaehtojen täyttäminen halvemmalla varmaan tärkein tehtävä, sen jälkeen kaupalliset tekijät, mutta koska kustannussäästöjä, niin pienempikin tarve täyttää helpommin kannattavuuden.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT