AfterDawn logo

Valtaisassa nosteessa ollut DuckDuckGo-hakukone pääsee Applen Safari-selaimeen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Tuore hakukoneyhtiö DuckDuckGo oli valtaisassa nosteessa viime vuonna Edward Snowdenin synnyttämän NSA-kohun ansiosta. Omasta yksityisyydestään huolta pitävät ihmiset alkoivat etsiä vaihtoehtoa Googlelle, jonka mainoksiin pohjautuva bisnesmalli pakottaa sen keräämään tietoja käyttäjiensä tekemisistä. DuckDuckGon valttina on se, ettei se seuraa mitä kukakin hakee.

DuckDuckGo käsitteli viime vuonna jo miljardi hakukyselyä, mutta se on siitä huolimatta lilliputin asemassa hakukonemarkkinoilla. Nopean kasvun jälkeen on vaarana pudota yhtä nopeasti alas, mutta DuckDuckGo ei välttämättä jää pelkäksi tähdenlennoksi. Apple päätti nimittäin lisätä sen Safari-selaimensa (OS X ja iOS) hakukonevaihtoehtojen joukkoon Googlen, Bingin ja Yahoon rinnalle.


Oletuksena selain tekee haut edelleenkin Googlella, mutta DDG:n löytyminen vaihtoehdoista voi madaltaa käyttäjien kynnystä kokeilla ja mahdollisesti jäädä uuden ksityisyyttä varjelevan hakukoneen pariin.

Applen tahtolta DDG:n mukaan ottaminen Safarin hakukonevaihtoehtoihin on selvä epäluottamuksen osoitus Googlelle, joka rikkoi välinsä IT-jättiin esittelemällä Androidin. Apple on jatkuvasti pyrkinyt eroon Googlen tuotteista sen tuotteista: YouTube-sovellus poistettiin iOS:stä, Googlen kartat vaihtuivat Applen omaan palveluun ja Sirin hakee nykyään nettihaut Bingillä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT