Tulevaisuudessa puhelimesi voi olla Googlen robotin valmistama

Tulevaisuudessa puhelimesi voi olla Googlen robotin valmistama
Edellisinä vuosikymmeninä teollista tuotantoa on siirretty kovaa vauhtia halvemman työvoiman maihin, kuten esimerkiksi Kiinaan. Työvoiman hinta ei ole Kiinassa kuitenkaan vakio, vaan keskiluokkaistuvan maan työntekijöiden panoksesta joudutaan maksamaan jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Työvoimakustannusten nousu on pakottanut maailman suurimman elektroniikan sopimusvalmistajan, Hon Hain (Foxconn), etsimään uusia tapoja tuottaa puhelimia ja tietokoneita.Vastaus on tietysti automaatiossa ja robotiikassa, jotka eivät valita työoloista eivätkä tee itsemurhia. Hon Hai onkin ollut yhteydessä hakukonejätti Googleen, joka teki viime vuonna kaikkiaan kahdeksan robotiikkaan liittynyttä yritysostoa. Googlen robotiikkaosastoa johtaa viime vuoden kevääseen asti Android-liiketoimintaa luotsannut Andy Rubin, joka keskusteli Wall Street Journalin mukaan hiljattain Hon Hain hallituksen puheenjohtaja Terry Goun kanssa. Lehden lähteiden mukaan Gou oli innoissaan Rubinin näyttämistä robottidemoista.

Kesällä 2011 Hon Hai kertoi suunnitelmistaan ottaa käyttöön miljoona robottia, joiden avulla se pystyisi korvaamaan osan työvoimastaan. Vuonna 2012 Gou arvioi, että kokonaisen tehtaan automatisointi olevan mahdollista viiden tai kymmenen vuoden kuluttua (2017–2022). Muutama vuosi sitten Hon Hain palkkalistoilla oli noin 1,5 miljoonaa kiinalaista.

Robotiikkaintoilu on näkynyt jo ruohonjuuritasolla. Vuonna 2012 eräs Hon Hain kokoonpanolinjalla työskennellyt kertoi, että aiemmin hänen linjastollaan työskenteli 20–30 työntekijää, mutta robottien ansiosta sama linjasto pärjää vain viidellä työntekijällä, joiden tehtävä on painella nappuloita ja ohjata robotteja.

Marraskuussa Hon Hai kertoi investoivansa 30 miljoonaa dollaria Harriburgin tuotantoketjun nykyaikaistamiseen. Samalla yhtiö kertoi sijoittavansa 10 miljoonaa dollaria Carnegie Mellon Universityn robotiikkatutkimukseen.

Wall Street Journal kertoi Googlen ja Hon Hain keskusteluista kertovassaan jutussa myös, että Google kehittää parhaillaan käyttöjärjestelmää robotteja varten.

Voi olla, että robotiikan ansiosta länsimaista Kiinaan siirretty tuotanto olisi palaamassa takaisin länsimaihin, joissa se olisi lähempänä kulutusta. Länsimaissa on myös paremmin saatavilla korkeaa osaamista, jota pitkälle automatisoitu tuotanto tarvitsee. Hon Hai on jo kertonut, että se suunnittelee televisiotehtaan perustamista Yhdysvaltoihin.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 11. helmikuuta, 2014 15:30
Tägit
Google Foxconn Hon Hai Andy Rubin
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 3 kommenttia
 • Boss93

  No on se ny kumma, kun rupee kiinalainenki työvoima olemaan liian kallista...

  11.2.2014 16:24 #1

 • mcmopo

  Niin ja mitä tapahtuu kun kiinassa on yhtäkkiä puolimiljardia työtäntä? Todennäköisesti niinkuin aina että väestö muuttaa työn perässä (ainakin yrittää).

  Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

  11.2.2014 17:07 #2

 • Lumikki

  On se hienoa että tekniikka edistyy, mutta ikävä kyllä yhteiskuntien rakenteet maailmalla eivät ole valmiit jättimäiseen työttömyyteen koko maailmassa, joka automaatiosta ja robottitekniikasta seuraa. Nykyiset maailman taloudelliset rakenteet perustuu itsekkääseen ja rahan ahneeseen ajatteluun.

  Automaatio ja robottitekniikkaa lisää työttömyyttä ja siirtää yhä pienemmillä menoilla varallisuutta isojen yritysten omistukseen. Kun kaikki varat on yrityksillä, valtioiden yhteiskunnallisen sosiaalliset palvelut kaatuvat koska kansalla ei ole kokonaisuutena rahaa millä maksaa veroja kun ei ole tulojakaan. Eikä ilman kansan veroja ylläpidetä palveluita.

  Tämä ongelma on lähtöisin jo teollisuuden vallankumouksesta lähtien, se vain kärjistyy nyt kun yritykset alkaa olla suurempia kuin valtiot. Koska yritykset ovat saaneet kerätä varallisuutta koko tämän ajan ja teknisesti automaatio on edennyt riittävälle tasolle korvaamaan ihmiset lähes kaikessa.

  Ei voi edes muuttaa työn perässä kun yksinkertaisesti ihmistä ei tarvita. Piste. Millä elät sitten nyky-yhteiskunnan rakenteissa? Tapammeko me köyhät tarkoituksella nälkään jotta pieni osa saa elää yltäkylläistä elämää.

  11.2.2014 17:26 #3

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud