AfterDawn logo

Yle Areena siirtyi teräväpiirtoaikaan, millainen yhteys riittää HD-striimiin?

Matti Robinson Matti Robinson
6 kommenttia

Yle Areena on tänään siirtynyt HD-aikaan. Muutos seuraa Ylen uudistusta, jossa entinen Yle HD -kanava lopetettiin ja tilalle tuotiin HD-versiot kaikista Yleisradion neljästä kanavasta. Nyt kaikki kanavat näkyy teräväpiirtona myös netissä.

Suorat lähetykset pyörivät Yle Areenassa nyt 1280x720-resoluutiolla ja 30 kuvan sekuntinopeudella. Video välitetään 2700kbps-laadulla ja ääni puolestaan pakataan 128kbps-laatuisena AAC-koodauksella. Tämä tarkoittaa, että teoreettisesti 3 megabitin nettiyhteys olisi riittävä. Ylekin tosin huomauttaa, että yhteyksien teoreettiset nopeudet eivät kerro koko totuutta. Näin ollen viidenkin megabitin yhteys voi osoittautua liian hitaaksi, ainakin ajoittain.

Areena näyttää HD-tasoista kuvaa aina kun yhteys sen mahdollistaa. Jos verkkoyhteyden nopeus laskee alle tarvittavan, niin palvelu laskee kuvanlaadun tasolle, jota pystytään luotettavasti välittämään. Laitteesta ja striimaustavasta riippuen striimaustasoja on kolmesta kuuteen.

Jos lähdesisältö ei ole HD-tasoista, tällöin HD-striimi näyttää ylöspäin skaalattua kuvaa. Yle aikoo päivittää ohjelmaoppaansa kertomaan milloin lähetys on aidosti teräväpiirtoa.


Tietokoneen lisäksi HD-striimeihin pääsee käsiksi iOS- sekä Android-laitteilla (vähintään Android 3.0) Areenan omasta sovelluksesta. Myöhemmin tuki laajennetaan myös Windows Phone 8 -laitteille.

Toistaiseksi ainoastaan Areenan suorat lähetykset ovat teräväpiirtoa. Ylen on tarkoitus parantaa myös tallenteiden laatua myöhemmin keväällä.

6 KOMMENTTIA

Zeitsei1/6

Hyvä juttu. Mitä enemmän vastinetta Yle-verolle, sen parempi.
Seuraavaksi saisivat päivittää YLE arkiston laadun HD-tasolle. Etenkin vanhat 50-luvun filmit näyttävät hyvältä, kun ne skannataan 8K-laadulla.

Olli502/6

Homma hoituu suurimmissa keskuksissa, joissa on kaapeli tai LTE tasoinen 4G. Mutta tasa-arvo ei toteudu, sillä Lapissa on paikkoja, joissa ei saa edes GPRS:ää jatkuvasti, vaan se katkeilee ja nopeus on muutama kymmenen kbps. Puhelinkaan ei välttämättä toimi jänkhällä.

ramiselin3/6

Harmi, että tämä koskee nyt vain suoria lähetyksiä, mutta on tämäkin hyvä alku. Striimi lähtee kiitettävän nopeasti toistumaan ja kuvan- ja äänenlaatu passaa meikäläiselle.

Miinusta tosin tekstityksestä; Sitä ei ilmeisesti saa vaihdettua tai otettua pois päältä. Tallenteissa tämä ominaisuus löytyy ja uskon monen muun itseni lisäksi haluavan häiritsevän tekstityksen pois tapauksissa, joissa ääniraita on tutulla kielellä.

friis4/6

Jos ei kiinnosta katsoa lähetyksiä tehosyöppö flash soittimella niin tuossa ohjeet kuinka streamien katsominen onnistuu VLC:llä --> Ylen HD lähetysten katsominen VLC:llä

Matsomppi5/6

Tuleekohan olympiakiekko oikeena 720p kuvana nettiin, vai skaalattuna? Mielellään kattois edes vähän tv-lähetystä paremmalla laadulla, kuhan ei Ylen palvelimet ala kyykkäämään isompien ruuhkien alla.

H4X0R-X6/6

Lainaus:

Areena näyttää HD-tasoista kuvaa aina kun yhteys sen mahdollistaa. Jos verkkoyhteyden nopeus laskee alle tarvittavan, niin palvelu laskee kuvanlaadun tasolle, jota pystytään luotettavasti välittämään. Laitteesta ja striimaustavasta riippuen striimaustasoja on kolmesta kuuteen.


Voi pyhä yksinkertaisuus. Miksi ei vain mahdollisteta siinä sovelluksessa kunnollista puskurointia?

Kun kuvaa kerättäisiin edes minuutin verran puskuriin, niin aika harvaan jäsivät ne hidastelut jotka siitä näkyisivät läpi ja hyvin riittäisi tämä 3 megan mokkula. Mutta ei, se on pakko laittaa niin pienet puskurit, että 90-luvun cd:soitinkin näyttää nykyaikaiselta.

Vieläkin paremmaksi olisi helppo laittaa. Voitaisiin laajentaa tuota puskuria esim. 3 ohjelman/tunnin mittaiseksi, niin mahdollistettaisiin hitaillekkin verkoille täysi laatu. Olisi miten heikko mokkulaverkko tahansa, kun jättää tabletin yöksi lataamaan niin aamulla saisi katsoa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT