TVkaistan tapausta käsiteltiin tänään oikeudessa

TVkaistan tapausta käsiteltiin tänään oikeudessa
Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin tänään ensimmäistä kertaa TVkaista-verkkopalvelua koskevaa rikosjuttua. Tapauksen poliisitutkinta alkoi kesällä 2009.

TVkaistaa on luonnehdittu verkossa sijaitsevaksi "tallentavaksi digiboksiksi", minkä tilaaja pääsee käsiksi televisiokanavien lähettämien ohjelmien tallenteisiin. Periaatteessa TVkaista on kuin isompien mediayhtiöiden perustamat netti-tv-palvelut, kuten Yle Areena, Katsomo tai Ruutu. Sen laillisuus on asetettu kyseenalaiseksi, koska TVkaista ei maksa korvauksia jakelemastaan sisällöstä oikeudenomistajille.TVkaista Oy:n kaksi suurinta omistajaa ja yhtiön tosiasiallista toimijaa sekä heidän yhteistä oikeudellista neuvonantajaa syytetään tekijänoikeusrikoksesta ja törkeästä petoksesta. Yhtiön kahta pääomistajaa syytetään myös teollisoikeusrikoksesta. Asianomistajien yhteenlasketut korvausvaatimukset ovat noin 2,4 miljoonaa euroa.

Asianomistajia oikeuskäisttelyssä edustava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on koostanut tapauksesta alla olevan infografiikan.Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 12. marraskuuta, 2013 13:53
Tägit
YLE YLE Areena TVkaista MTV3 Katsomo.fi Nelonen TTVK Sanoma Ruutu MTV
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 18 kommenttia
 • Lumikki

  Ompa kinkkinen tilanne. Sillä kenelle tuossa TV-kaista kuuluisi maksaa vai pitäisikö kenellekään?

  Sillä jos katsotte kuvaa niin ei tuotantoyhtiöt saisi laskuttaa kahta kertaa samasta materiaalista silloin kun sen on joku jo maksanut. Tässä tapauksessa maksaja on ollut Lähettäjäyritykset. He ovat maksaneet sen tekijäoikeusmaksun materiaalista jotta Suomen kansalaiset saisivat katsoa noita HEIDÄN lähetyksiä.

  Pitäisikö TV-kaistan maksaa tuotantoyhtiöille uudestaan jo maksetusta asiasta. Vai pitäisikö heidän maksaa lähettäjäyritykselle joiden maksetusta materiaalista oikeastaan on kyse. Vai tarviiko heidän maksaa mitään, koska he eivät myy sisältöä vaan palvelua jolla heidän asiakkaat hallitsevat sisältöä johon näillä asiakkailla on oikeus.

  Itse sanoisin että TV-kaista voisi ehkä olla velvoitettu maksamaan lähetäjäyhtiöille jotain koska heidän materiaalista on kyse, koska he ovat maksaneet sen tekijäoikeusmaksun. Toisaalta se että yhtiö veloittaa palvelusta jossa on kuluja eli tallennustilaa ja laitteistoa, sekä asiakaspalveluja, niin sehän on normaalia liiketoimintaa. Minusta TTVK Ry on täysin väärä rahankerjääjä asiaan. Sehän hakee rahaa noille tuotantoyhtiöille ja itselleen.

  Siinä sitä on mietittävää.

  12.11.2013 14:18 #1

 • Eepeeii

  Mielenkiintoista; TV-yhtiöillä ei ole lainkaan asiakkaita.

  Mihinkä TTVK ry sijoittuu?

  JA ENNEN KAIKKIA:

  Kuinka uskalsitte kopioida kaavion, jonka alalaidassa on h*******in iso vihreä ©.

  12.11.2013 14:20 #2

 • pain83

  TTVK esittämä kuva on kyllä niin virheellinen kuin vain olla ja voi. TVKaista ei poista lähetyksestä mainoksia, kuten kuvassa virheellisesti esitetty. TVkaista toimii käytännössä jakelijana kuten Digita, mutta on tässä tapauksessa edullisempi jakelukanava TV-yhtiöille, koska ei veloita TV-yhtiöiltä jakelusta mitään toisin kuin Digita tekee. Jos tässä haetaan kenelle TVkaistan pitäisi jotain maksaa niin sehän on Digita, koska käyttävät heidän palveluaan ilman korvausta.

  12.11.2013 15:21 #3

 • arcanix

  Tämähän on vähän sama kuin laittaisi digiboksivalmistajan maksamaan, koska heidän laitteillaan katsotaan tv-lähetyksiä.

  12.11.2013 15:28 #4

 • Pihlis12

  Se on hyvä hyökätä pienimmän kimppuun. Jos tästä saadaan erävoitto niin seuraavana on Sonera ja Elisa joilla taatusi on isompi lakimiesarmeija vastassa.

  12.11.2013 15:46 #5

 • Kasavuori

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix: Tämähän on vähän sama kuin laittaisi digiboksivalmistajan maksamaan, koska heidän laitteillaan katsotaan tv-lähetyksiä. Niin juuri!
  Kuvan Tv-Kaistan punaiseen laatikkoon voi itse kukin laittaa oman digiboxinsa.
  Asiakkaiden rahat menee digiboxin valmistajalle, eikä ole muuta sopimusta kuin kauppasopimus digiboxin jälleenmyyjän kanssa.

  12.11.2013 15:48 #6

 • friis

  Yle, Nelonen, Maikkari yms toimijat maksavat erikseen nettilähetysoikeuksista oikeuksien omistajille. Onko oikein että tvkaista tekee samaa maksamatta kenellekään mitään? Lisäksi nelonen ja maikkari keräävät mainostuloja omien nettipalveluittensa kanssa. Tvkaista on suora kilpailijä näille palveluille. Ja edeellenkin maksamatta kenellekään mitään.
  Lisäksi tvkaista on väittänyt/väittää että jokaisella käyttäjällä on oma digiboksi ja jokaisesta ohjelmasta tehdään kopio jokaiselle käyttäjälle. Tämän väitteen totuuspohjaa olen aina epäillyt ja ilmeisesti KRP:n tutkimusten mukaan se ei ole totta.
  Tvkaista on vähintäänkin syyllistynyt siihen ettei ole maksanut hyvitysmaksuja "digiboksiensa" tallennustilasta.

  las ballenas son el camino

  12.11.2013 16:55 #7

 • Kasavuori

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Tvkaista on vähintäänkin syyllistynyt siihen ettei ole maksanut hyvitysmaksuja "digiboksiensa" tallennustilasta. Kuluttajillekin on jo tarjolla digiboxeja, joihin tallennustila ostetaan erikseen ja siten ilman "mafian" hyvitysmaksuja.
  Vertaus tv-yhtiöiden nettitv-palveluihin ontuu, sillä se on eri palvelu kuin nyt kyseessä oleva.
  Nettitv:stä kuka vaan ja koska vaan voi katsoa tarjottavaa sisältöä, kun Tvkaistasta vain tallenteen tilaaja voi sen tehdä. Tallenteen tekemisen antaminen toisen tehtäväksi on käsittääkseni nykyisen lain mukaan sallittua.

  12.11.2013 17:28 #8

 • friis

  Lainaus:Kuluttajillekin on jo tarjolla digiboxeja, joihin tallennustila ostetaan erikseen ja siten ilman "mafian" hyvitysmaksuja.
  No minulle tvkaista on markkinoinut ja myynyt tallentavaa digiboksia. Enkä minä ole erikseen ostanut siihen kovalevyä eikä sellaista vaihtoehtoa palvelu edes tarjoa.
  Lainaus:Tallenteen tekemisen antaminen toisen tehtäväksi on käsittääkseni nykyisen lain mukaan sallittua.
  TTKV on ainakin erimieltä:
  Lainaus:Tekijänoikeuslain
  12§ mukaan elokuvateosten – joihin myös tv-ohjelmat lasketaan – yksityistä kopiointia ei
  saa antaa ulkopuolisen tahon suoritettavaksi.

  Lähde

  las ballenas son el camino

  12.11.2013 17:49 #9

 • Kasavuori

  @friis
  " Tvkaista on vähintäänkin syyllistynyt siihen ettei ole maksanut hyvitysmaksuja "digiboksiensa" tallennustilasta."

  Tarkoituksenani oli osoittaa, ettei kuluttajakaan halutessaan välttämättä joudu maksamaan ko. hyvitysmaksua valitessaan tallentavaa digiboxiaan. Siten epäilyksesi, että kyseinen yhtiö tältä osin olisi syyllistynyt johonkin laittomuuteen, on aiheeton.

  Tekijänoikeuslaki 12 § (24.3.1995/446)

  Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen.

  Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.

  Mitä 2 momentissa säädetään, ei koske sävellysteoksen, elokuvateoksen, käyttöesineen tai kuvanveistoksen kappaleen valmistamista eikä muun taideteoksen jäljentämistä taiteellisin menetelmin.

  Tämän pykälän säännökset eivät koske tietokoneella luettavassa muodossa olevaa tietokoneohjelmaa, tietokoneella luettavassa muodossa olevan kappaleen valmistamista tällaisessa muodossa olevasta tietokannasta eivätkä rakennusteoksen valmistamista. (3.4.1998/250)

  Tätä lainkohtaa ja sen tulkintaa tultaneen nimenomaan oikeudessa tutkimaan.

  Oman käsitykseni tein jo selväksi edellä.

  12.11.2013 18:18 #10

 • friis

  Lainaus:Tarkoituksenani oli osoittaa, ettei kuluttajakaan halutessaan välttämättä joudu maksamaan ko. hyvitysmaksua valitessaan tallentavaa digiboxiaan.
  Ei joudukaan, jos ostaa digiboksin ja siihen erikseen kovalevyn. Jos taas Tvkaista ostaa erikseen dibokseja ja kovalevyjä sekä asentaa ne itse ja sitten myy tuotteen minulle. Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.

  las ballenas son el camino

  12.11.2013 18:39 #11

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori:
  Kuluttajillekin on jo tarjolla digiboxeja, joihin tallennustila ostetaan erikseen ja siten ilman "mafian" hyvitysmaksuja.

  Mutta jos boxissa on tallennustilaa pitäisi siitä olla maksettu hyvitysmaksu

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.

  Ja he ei edes tehneet noin, vaan vastaanottivat lahetyksen ja sen edelleen myivät asiakkaille, ilman että oikeasti asiakas olisi vuokrannut digiboxia ja siihen kuuluvaa tallennustilaa.

  12.11.2013 19:09 #12

 • tikte76

  kai sitten afterdawn on maksanut tuosta kuvasta jossa on c ettei sitä haastetan. musiikin laulajat tehkäähän logo ja siihen c ja etsikää kaiki paikat missä on käytetty ja haastakaa oikeuteen ilman lupaa käytettyä logoa.

  12.11.2013 19:13 #13

 • user_org (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:
  Pitäisikö TV-kaistan maksaa tuotantoyhtiöille uudestaan jo maksetusta asiasta.

  Oikeuksien omistajalle, aika selvittäminen joka ohjelmasta kenellä oikeus sitä ko. käyttöön myydä.

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki: Vai pitäisikö heidän maksaa lähettäjäyritykselle joiden maksetusta materiaalista oikeastaan on kyse.
  Sillä tuskin on kaikkeen sisältöön riittävästi oikeuksia että voisivat myydä sitä eteenpäin Tvkaistan tarpeisiin.

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki: Vai tarviiko heidän maksaa mitään, koska he eivät myy sisältöä vaan palvelua jolla heidän asiakkaat hallitsevat sisältöä johon näillä asiakkailla on oikeus. Yksityinen kuluttaja saa tehdä kopiota kuvaillusta teoksesta omaan käyttöön ja maksaa siitä hyvitysmaksun muodossa.

  Se että osalla asiakkaista voisi tuollainen mahdollisuus, ei tarkoita että tvkaista voisi sitä sisältö myydä kaikille. Sehän johtaisi siihen että kaikki teokset olisivat vapaata riistaan sen jälkeen kun joku olisi sen julkisesti jossain mediassa joskus levittänyt.

  12.11.2013 19:22 #14

 • Kasavuori

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.
  Myytävänä ei ole tallentava digiboxi, vaan palvelu kappaleen tekemisestä. Tämä palvelu toimii " pilvessä ", joten tallennustilasta ei tarvitse maksaa erillistä hyvitysmaksua.

  12.11.2013 19:46 #15

 • Giis

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.
  Myytävänä ei ole tallentava digiboxi, vaan palvelu kappaleen tekemisestä. Tämä palvelu toimii " pilvessä ", joten tallennustilasta ei tarvitse maksaa erillistä hyvitysmaksua.


  Hyvä. Olet viimein tajunnut mitä TVKaista oikeasti myy. Siitähän heitä syytetään. Kolikon kääntöpuoli vaan oli se, että Lahden Pasit ym. sielä TVKaistassa ovat myyvinään/vuokraavinaan digiboxeja. Jos tämä TVKaistan selitys pitäisi paikkaansa, niin teoriassa ongelmaa ei olisi ja Pasi & Co. ei istuisi käräjillä. Nyt vaan on käynyt niin, että tämä selitys on oikein tutkimalla tutkittu syyttäjän mukaan valheeksi ja Pasi & Co. on syyttäjän mukaan syyllistynyt rikokseen palveluillaan. Mitään digiboxeiksi luokiteltavaa yhtiö ei myy, eikä vuokraa. Tiedän sen, että heillä oli tarkoitus alkaa tälläistä tekemään, vaan taisi laskennallisesti tulla vastaan realiteetit: Sellaista ei kannattanutkaan tehdä.

  Tämä teollisoikeusrikos jäi minulta auki. Mutta koko poppoo taitaa olla melkoista vilunkisakkia.

  PS. Siinä on muuten samalla kaatumassa kakkaa myös Turre Legaliin. Tuo oikeudellinen avustaja on vissiin edelleenkin Herkko Hietanen. Turre Legalin johdossa oleva tyyppi.

  12.11.2013 23:28 #16

 • Ihmejakumma (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Giis: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.
  Myytävänä ei ole tallentava digiboxi, vaan palvelu kappaleen tekemisestä. Tämä palvelu toimii " pilvessä ", joten tallennustilasta ei tarvitse maksaa erillistä hyvitysmaksua.


  Hyvä. Olet viimein tajunnut mitä TVKaista oikeasti myy. Siitähän heitä syytetään. Kolikon kääntöpuoli vaan oli se, että Lahden Pasit ym. sielä TVKaistassa ovat myyvinään/vuokraavinaan digiboxeja. Jos tämä TVKaistan selitys pitäisi paikkaansa, niin teoriassa ongelmaa ei olisi ja Pasi & Co. ei istuisi käräjillä. Nyt vaan on käynyt niin, että tämä selitys on oikein tutkimalla tutkittu syyttäjän mukaan valheeksi ja Pasi & Co. on syyttäjän mukaan syyllistynyt rikokseen palveluillaan. Mitään digiboxeiksi luokiteltavaa yhtiö ei myy, eikä vuokraa. Tiedän sen, että heillä oli tarkoitus alkaa tälläistä tekemään, vaan taisi laskennallisesti tulla vastaan realiteetit: Sellaista ei kannattanutkaan tehdä.

  Tämä teollisoikeusrikos jäi minulta auki. Mutta koko poppoo taitaa olla melkoista vilunkisakkia.

  PS. Siinä on muuten samalla kaatumassa kakkaa myös Turre Legaliin. Tuo oikeudellinen avustaja on vissiin edelleenkin Herkko Hietanen. Turre Legalin johdossa oleva tyyppi.

  13.11.2013 12:10 #17

 • Ihmejakumma (vahvistamaton)

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Giis: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.
  Myytävänä ei ole tallentava digiboxi, vaan palvelu kappaleen tekemisestä. Tämä palvelu toimii " pilvessä ", joten tallennustilasta ei tarvitse maksaa erillistä hyvitysmaksua.
  Hyvä. Olet viimein tajunnut mitä TVKaista oikeasti myy. Siitähän heitä syytetään. Kolikon kääntöpuoli vaan oli se, että Lahden Pasit ym. sielä TVKaistassa ovat myyvinään/vuokraavinaan digiboxeja. Jos tämä TVKaistan selitys pitäisi paikkaansa, niin teoriassa ongelmaa ei olisi ja Pasi & Co. ei istuisi käräjillä. Nyt vaan on käynyt niin, että tämä selitys on oikein tutkimalla tutkittu syyttäjän mukaan valheeksi ja Pasi & Co. on syyttäjän mukaan syyllistynyt rikokseen palveluillaan. Mitään digiboxeiksi luokiteltavaa yhtiö ei myy, eikä vuokraa. Tiedän sen, että heillä oli tarkoitus alkaa tälläistä tekemään, vaan taisi laskennallisesti tulla vastaan realiteetit: Sellaista ei kannattanutkaan tehdä.

  Tämä teollisoikeusrikos jäi minulta auki. Mutta koko poppoo taitaa olla melkoista vilunkisakkia.

  PS. Siinä on muuten samalla kaatumassa kakkaa myös Turre Legaliin. Tuo oikeudellinen avustaja on vissiin edelleenkin Herkko Hietanen. Turre Legalin johdossa oleva tyyppi.
  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Giis: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis: ...Mikä tuote silloin myydään? Mielestäni vastaus on tallentava digiboksi. Josta täytyy maksaa hyvitysmaksu.
  TVkaista nimenomaan markkinoi itseään tallennepalveluna joten olisi aikamoista saivartelua väittää että asiakas ostaa palvelulta erikseen virittimen ja tallennustilan.
  Myytävänä ei ole tallentava digiboxi, vaan palvelu kappaleen tekemisestä. Tämä palvelu toimii " pilvessä ", joten tallennustilasta ei tarvitse maksaa erillistä hyvitysmaksua.


  Hyvä. Olet viimein tajunnut mitä TVKaista oikeasti myy. Siitähän heitä syytetään. Kolikon kääntöpuoli vaan oli se, että Lahden Pasit ym. sielä TVKaistassa ovat myyvinään/vuokraavinaan digiboxeja. Jos tämä TVKaistan selitys pitäisi paikkaansa, niin teoriassa ongelmaa ei olisi ja Pasi & Co. ei istuisi käräjillä. Nyt vaan on käynyt niin, että tämä selitys on oikein tutkimalla tutkittu syyttäjän mukaan valheeksi ja Pasi & Co. on syyttäjän mukaan syyllistynyt rikokseen palveluillaan. Mitään digiboxeiksi luokiteltavaa yhtiö ei myy, eikä vuokraa. Tiedän sen, että heillä oli tarkoitus alkaa tälläistä tekemään, vaan taisi laskennallisesti tulla vastaan realiteetit: Sellaista ei kannattanutkaan tehdä.

  Tämä teollisoikeusrikos jäi minulta auki. Mutta koko poppoo taitaa olla melkoista vilunkisakkia.

  PS. Siinä on muuten samalla kaatumassa kakkaa myös Turre Legaliin. Tuo oikeudellinen avustaja on vissiin edelleenkin Herkko Hietanen. Turre Legalin johdossa oleva tyyppi.
  Tosta saisi Turrelle hyvän mainoksen: "Sinulle, jota omatunto ei soimaa. Soita Turrelle. Petos-Herkko hoitaa, niin isot kuin pienemmätkin kuprut"

  13.11.2013 12:14 #18

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud