AfterDawn logo

Huutokauppa 800 MHz:n LTE-luvista päättyi – Elisa, TeliaSonera ja DNA saivat luvat

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Huutokauppa 800 megahertsin taajuusalueen LTE-toimiluvista on saatu päätökseen. TeliaSonera, Elisa ja DNA saivat kaikki kaksi taajuuskaistaparia.

Elisa maksoi ostamistaan taajuuksista vähiten, yhteensä 33,34 miljoonaa euroa. DNA maksoi taajuuksistaan 230 000 euroa enemmän kuin Elisa ja TeliaSonera pääsi taajuuksiin käsiksi 41,1 miljoonalla eurolla.

Huutokaupan säännöissä olleen porsaanreiän takia kaupankäynti pitkittyi useilla kuukausilla. Pitkittymiselle laitettiin stoppi muuttamalla sääntöjä. Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen mukaan tulevaisuudessa huutokaupat järjestetään niin, ettei vastaavanlaista pitkittymistä pääse tapahtumaan.

LTE-verkkoja on jo pystytetty Suomeen, mutta niissä käytetään 1800 tai 2600 megahertsin taajuuksia. Kantamat jäävät niillä pienemmiksi kuin 800 megahertsin taajuudella. Tämän takia operaattorit aikovat rakentaa verkkonsa harvaan asutulle seudulle 800 MHz:n taajuudella.

Operaattorit voivat aloittaa liiketoiminnan uusilla taajuuksilla 1. tammikuuta 2014 alkaen. Toimilupa on voimassa 20 vuotta. Matkaviestinverkko on rakennettava siten, että se kattaa 95 prosenttia Manner-Suomen väestöstä kolmen vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta ja 97 tai 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä viiden vuoden kuluessa toimilupakauden alkamisesta.

5 KOMMENTTIA

johtaja591/5

Lainaus:

95 prosenttia Manner-Suomen väestöstä


Entä montako prosenttia Suomen pinta-alasta?

Chikara902/5

Lainaus:

Pitkittymiselle laitettiin stoppi muuttamalla sääntöjä.

Näinköhän? Viestintäviraston 4.9. tiedotteessa (ajankohtaista osiossa) puhutaan kyllä siitä, että huutokaupan sääntöjä oli tarkoitus muuttaa, mutta myöhemmät 15.10. ja 24.10. julkaistut tiedotteet käsittääkseni toteavat, ettei sääntöjä aikomuksesta huolimatta muutettukaan, jotta vältetään valituskierre.

Eihän siinä, hyvä ettei venynyt tuon enempää ja toivottavasti moinen venyminen voidaan vastaisuudessa välttää.

tataka3/5

olen iloinen että kaikki kolme suomen pääoperaattoria saivat luvat niin kilpailua tulisi jatkumaan, tosin tietty kartelli on vieläkin mahdollinen

temple694/5

Mikä huutokauppa se tämmöinen on, missä myyntikohde jaetaan tasan kaikkien kesken? Koko kauppa täysin sovittu juttu, huhhuh.. Missä kilpailu? Kartellin tuoksu very strong in this one.

AhKeefas5/5

Tuli rukoiltua ja vastauskin tuli: Jumala on tämän takana!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT