AfterDawn logo

Firefox päivittyi versioon 25 - muutoksia erityisesti Androidille

Sami Koivunen Sami Koivunen
4 kommenttia

Mozilla julkisti tänään virallisesti 25:nnen vakaan version suositusta Firefox-selaimestaan Windowsille, Macille, Linuxille ja Androidille. Merkittävin muutos liittyi tällä kertaa selaimen äänitukeen.

Isoimpana uutuutena voidaan epäilemättä pitää Web Audio API:n tuomista kaikille alustoille. Vaikka selaimissa on ollut jo aiemmin jonkinlainen äänituki, niin uudistettu Web Audio lisää kehittäjien mahdollisuuksia esittelemällä mahdollisuuden tilaäänien simulointiin ja tuen efekteille.

The Next Webin mukaan Mozilla uskoo Web Audio API:n olevan viimeinen tarvittava palanen, jotta kehittyneitä pelejä voidaan pelata suoraan selaimessa. Uuteen äänimaailmaan voi tutustua esimerkiksi kokeilemalla Goo Technologiesien Songs of Dirum -demoa.

Firefoxin työpöytäversiossa ei nähty tällä kertaa Web Audion lisäksi muita merkittäviä muutoksia. Virallinen muutoslista löytyy täältä.


Firefoxin Android-versio mahdollistaa uuden version myötä selailun vierastilassa. Vierastila tarkoittaa käytännössä sitä, että mobiililaitteen omistaja voi halutessaan lainata tuotettaan kaverilleen siten, että hänen ei tarvitse huolehtia yksityisen tiedon, kuten selaushistorian, salasanojen ja kirjanmerkkien näkymisestä kaverille.

Android-version toinen suuri uudistus on yhdistelmäsisällön estämismahdollisuus. Uudistus on sama kuin Firefox 23 -työpöytäversiossa. Käytännössä ominaisuuden avulla on mahdollista estää hyökkääjiä muokkaamasta ja lukemasta epäturvallisen HTTP-protokollan kautta välittynyttä tietoa, kun avattu web-sivu sisältää sekä turvallista HTTPS-sisältöä ja turvatonta HTTP-sisältöä.

Android-versiolle tehdyt päivitykset näkyvät täältä. Seuraava vakaa Firefox-versio saapunee joulukuussa.

PC- ja Mac-versiot ovat ladattavissa mm. download.fi:stä:

Firefox (englanninkielinen) Windowsille
Firefox (suomenkielinen) Windowsille
Firefox (englanninkielinen) Macille
Firefox (suomenkielinen) Macille

4 KOMMENTTIA

juuttila (vahvistamaton)1/4

Vierastuki Androidiin tai ei - mitä väliä?
Tuo firefoxin virityshän on valitettavasti ollut niin buginen, että jokainen selailusessio on päättynyt jumituksen takia, ja aloitussivun räätälöimättömyyden takia käytettävyydeltäänkin epäkäytännöllinen ja hidas.

JackMaster (vahvistamaton)2/4

Junttila, et vaan osaa hyvin firefox toimii

tommar3/4

Mozilla 25 on täyttä roskaa ja jätettä. Osa valikoista Lontooksi, ja välittömästi alkoi virhekonsoli täyttyä kaikesta krääsästä, netin käyttö ja sivujen latautuminen hidastui merkittävästi. Välttäkää tätä roskaa! Oli pakko palata aiempaan toimivaan versioon, ja ottaa rasti pois autopäivityksestä, ettei tuo 25 roska enää toiste tule koneelle.
Täysi fiasko Mozilla 25.

JTK4/4

Firefox 25 toi ongelmia tullessaan. Jos suljen selaimen ja palaisin taas selaimeen niin ilmoittaa että on jo käynnissä, ei auta muu kuin käynnistää kone uudelleen. Asetuksista automaattiset päivityshärpäkkeet pois ja version 24.0/ asentaminen...ja taas toimii.

https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT