AfterDawn logo

Tuore Firefox-lisäosa paljastaa, kuinka nettiselailuasi tarkkaillaan

Sami Koivunen Sami Koivunen
1 kommentti

Mozilla on julkaissut Firefox-selaimelleen Lightbeam-lisäosan, jonka tarkoituksena on auttaa selaimen käyttäjiä ymmärtämään verkossa tapahtuvaa tiedonsiirtoa. Lisäosa on suunnattu kaikille yksityisyydestään verkossa kiinnostuneille.

Wired UK kertoo työkalun paljastavan sekä ensimmäisen että kolmannen osapuolen toimijat, joille käyttäjät luovuttavat tietoa selaillessaan nettiä.

Lightbeam luo reaaliaikaista grafiikkaa kaikista selaimelle asennetuista käyttäjän toimia tarkkailevista evästeistä. Ideana on, että käyttäjä voi visualisoinnin avulla paremmin ymmärtää, mitkä ensimmäisen ja kolmannen osapuolen toimijat ovat aktiivisia käyttäjän vierailemilla sivustoilla. Collusion-projektin jäljiltä syntynyt Lightbeam muun muassa paljastaa, kuinka sosiaalinen media, mainostajat ja erilaiset sivujen personalisointityökalut seuraavat ja jakavat käyttäjien tietoja.

Lightbeamin lataavat käyttäjät voivat halutessaan luovuttaa keräämäänsä tietoa avoimeen tietokantaan, jonka tarkoituksena on selvittää laajemmin, kuinka ensimmäisen ja kolmannen osapuolen toimijat ovat verkossa yhteydessä toisiinsa. Lisäosan käyttäjät auttavat siis toisiaan selvittämään, miten tietoa liikkuu verkkosivustojen kulissien takana.


Sovelluksen kehittäjät kertovat lisäosan olevan vastaus lisääntyneeseen huoleen verkkoselailun yksityisyydestä, mutta muistuttavat myös, että kaikki tarkkailu ei ole pahasta. Useat palvelut hyödyntävät käyttäjätietoja luodakseen relevanttia sisältöä ja parantaakseen käyttäjäkokemusta.

Lightbeam-lisäosan voi hankkia täältä.

1 KOMMENTTI

rane19581/1

Mitäs virkaa tälläisellä ohjelmalla loppujenlopuksi on..?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT