TeliaSonera: Rajattoman mobiilinetin aika on pian ohi Suomessakin

TeliaSonera: Rajattoman mobiilinetin aika on pian ohi Suomessakin
TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelind varoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että edullisten ja rajattomien mobiililaajakaistojen aika on pian ohi. Puhumisen ja viestittelyn siirtyessä koko ajan enemmän ja enemmän verkkopalveluihin, katkeaa teleoperaattoreiden vanhoilta lypsylehmiltä (puheluiden minuuttiveloituksen ja SMS-viestien kappalehinnoittelun) päät.

Tilalle on keksittävä jotakin uutta. Viime vuoden alussa Sonera kertoi harkitsevansa erillistä Skype-maksua, jossa asiakas joutuu maksamaan operaattorille VoIP-puheluista. Noin kuuden euron suuruista kuukausimaksua kaavailtiin Espanjaan ja Ruotsiin, mutta ajatus kuopattiin Ruotsin osalta viime syksynä.Kesällä Suomessa uutisoitiin valmisteilla olevasta lakiluonnoksesta, joka voisi antaa operaattoreille mahdollisuuden säädellä siirrettävää dataa sen luonteen perusteella. Periaatteessa tällainen järjestely mahdollistaisi sen, että operaattorit voisivat tarkoituksella rajoittaa VoIP-puheluiden ("Skype-puheluiden") saamaa kaistaa mobiililiittymissä. Asiakkaan olisi maksettava ylimääräistä operaattorille jos hän haluaa Skypen toimivan älypuhelimessa kunnolla.

Operaattorit voisivat näin ollen tuotteistaa liittymiä sen perusteella mitä liikennettä ei ole keinotekoisesti rajoitettu/hidastettu. Yksi liittymä voisi sopia YouTuben katsomiseen ja toinen WhatsAppin käyttöön.

Kohun alettua viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) vakuutti, että nettioperaattoreille ei anneta tulevaisuudessakaan valtaa päättää liittymällä toimivista palveluista. Laki sorvattaisiin sellaiseen muotoon, että nykytila säilytetään.

Dennelind totesi Helsingin Sanomien mukaan, että operaattoreiden keskuudessa vallitsee yhteinen ymmärrys siitä, että hinnoittelumallia täytyy kannattavuuden vuoksi muuttaa ja rajattoman tiedonsiirrosta pyritään pois. Elisalla ja DNA:lla liittymien hinnoitteluun ei ole tulossa rajoituksia tai muutoksia. Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi jakaa kuitenkin Dennelindin huolen siitä, miten tulevaisuudessa kasvavan datasiirron vuoksi tehtävät investoinnit saadaan maksettua.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 24. lokakuuta, 2013 11:47
Tägit
DNA Elisa TeliaSonera Skype
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 24 kommenttia
 • syrtek66

  S*a mitä p*a, tavallinen webbi surffailu on täynnä mainosbannereitä ja muuta mainoshelvettiä kaiken maailman analyytikkoskriptteineen, pitääkö meidän näistä ja mainoksista moneen kertaan?

  Nykyinen laskutusmalli on ennustettava, datapohjainen laskutus on altis pihistelylle. No kyllä se sopii, kaiken maailman netflix loppuisivat kuin seinään.

  Ai niin, eihän sitä nykyiselläänkään anneta mitä tilattu, eräillä alueilla mokkuloilla nopeus on 2G luokkaa vaikka 4G:tä pukkaa olemaan de facto kaupungeissa.

  Taitaa IPS olla hyvä koska s*a omistavat miltei kaapelit 100 prosettisesti, eikö tätä epäkohtaa saa millään korjattua?  "History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

  24.10.2013 12:30 #1

 • hoxx (vahvistamaton)

  Periaatteessa datamäärälle voisi olla katto (kunhan taataan täten tasainen nopeus ennen rajan ylittymistä), kunhan peruskäytön (jonkinverran netflixiä mobiiliverkolla / kk ym. selailu jne. kestää). Kohtuu hintaan pieni lisäpaketti, tarvittaessa kertamaksuna (ei jatkuva tilaus)..

  Nopeusrajoitukset esim. tyyliin:

  0-10 Gt Fullrate
  10-15Gt 3/4 alueen maksimista
  15-20Gt 2/4 alueen maksimista
  20-25Gt 1/4 alueen maksimista
  >25Gt stop

  Tuollaisen kylkeen kohtuullinen puhe (~1500min) & tektiviesti (~500-1000kpl) ja kohtuullinen max 15e/kk* hinta.

  Tuo Fullrate tuskin olisi ongelma, sillä monissa paikoissa jäädään alle 5Mbps nopeuksiin vaikka liittymä lupaisi mitä. Lisäksi LTE peitto on sangen rajallinen. Toki tuo voisi mennä niin, että nuo nopeammat nopeusluokat kuin perus LTE & 3G DC, maksaa vielä lisäksi.

  15e/kk pitäisi olla ihan ok, tuollaisesta rajoitetusta paketista, jos vertaa että nykyään on 5000min, 5000txt + 21M rajaton netti, pakettihintaan 9,95e/kk.

  24.10.2013 12:43 #2

 • LigHtX

  Miksi en ole hirveän yllättynyt että tällainen lausunto tulee T-S:n edustajan suusta? Yrittävät vain puolustella omia datakattojaan.

  24.10.2013 12:44 #3

 • MoZar

  Rajattoman Mobiilinetin aika ohi Soneralla?

  Eh.. mitenköhän aikovat niistä asiakkaista kilpailla, jos muut eivät kuitenkaan tämän uutisen mukaan ole siirtymässä datakäytön mukaiseen hinnoitteluun?

  Siinähän uhkailevat, ilmaiset puhelut ja rajoitettu data houkuttelee ehkä lähinnä vanhempaa kansaa. Minä en datapohjaiseen hinnoitteluun tai rajoitettuun liittymään suostu.

  Erillinen Skype maksu on myös erittäin hämärä idea. Tilanne on vähän niinko se, että ei tässä liittymässä toimi Netflix, mutta voit tilata HBO Nordicin Soneran liittymän hallinan kautta. Ei hyvä suuntaus ollenkaan.

  ---MoZar---

  24.10.2013 12:44 #4

 • Pihlis12

  Sonera voi jatkaa rajoittamistaan:
  http://www.hs.fi/talous/Elisa+ja+DNA+ei.../a1382579980826

  24.10.2013 12:54 #5

 • tataka

  sonerahan voi tarjota vaikka 40 euroa per giga liittymiä mutta asiakkaat menevät kilpailijoille. ja jos muutkin operaattorit siirtyvät nopeasti myös niin sitä kutsutaan kartelliksi.

  24.10.2013 12:58 #6

 • Zeitsei

  Eikö EU ollut kieltänyt datapaketit, jossa tiettyjä palveluita on rajoitettu? Lainaus:kaikilla EU-kansalaisilla tulee olla yhtäläinen oikeus avoimeen ja rajoittamattomaan Internetiin ilman piilotettuja rajoituksia tai luvattua hitaampia yhteyksiä.
  http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikk...istarajoituksia

  Jos kerran myyvät 100mb mobiililaajakaistoja, niin luonnollisesti niitä tulee voida käyttää vaikka 24/7 täydellä nopeudella.

  10 vuoden päästä 5G verkossa data siirtyy 10gb/s, kiinteä laajakaista tulee tarpeettomaksi, ihmiset katsovat UHD-videoita ja uuden sukupolven pelaaminen tapahtuu verkon välityksellä.

  Sonera nyt toki elää silloinkin ISDN-aikaa.

  24.10.2013 13:13 #7

 • Michelola

  törkeää rahastutsta, kaiken pitäisi olla ilmaista

  HIROSHIMA 45
  TSHERNOBYL 86
  WINDOWS 95

  24.10.2013 13:55 #8

 • rick79

  On just Soneramainen uutinen.. Minkähän kokonen on Soneran osuus puhelinliittymissä koko kakusta katsottuna? Tulee sellanen tuntu että mobiilipuolella ei mee kovin hyvin ja nyt koitetaan nekin asiakkaat ketä siellä on, lypsää kuiviin. Kiinteä laajakaista on itselläni Soneralta eikä valittamista, 24M/1M + Soneraviihde = 29,90€/kk. Ei taida halvemmalla lähteä muualta. Mobiilipuolen asiakkaaks Sonera ei mua saa ikänä, 6vuotta ollut Elisan asiakas (tai nykyisin s.lahden) eikä valittamista.

  Vaikeasti selitettävässä suhteessa Windowsin kanssa

  24.10.2013 14:49 #9

 • G0lden_Kebab

  Ja sitten näistä sorena puheista haluta purkaa kuparia/puhelinlijoja pois ja korvata mobiililla ja tämä vielä päälle.

  Siinäkin eräs sälli yritti väkisin tyrkyttää minulle "4G" liittymää kotiin vaikka kyselin kiinteää, kun oli niin halpakin vielä, sanoin siihen, että kun ei voi koska palvelimieni pitää pyöriä ja se LTE peittokin on käytänössä olematon. äijä menikin vähän hiljaiseki.

  Ei taida olla Soneralla tuo markkinointi puoli ihan kuosissa kun menee julkisesti päästäämään suustaan mitä sattuu. Jos oli tarkoitus asiakkaita houkutella niin tällätavoin ne saa kyllä lähtemään. Koska eihän tuossa lausunnossa ole mitään järkeä jos tarkemmin ajattelee.

  Olen itse tällähetkellä Nebulan yritysasiakas jos jotakuta kiinnosti.

  - Asus Maximus IV Extreme - Core i7-2600k @ ~4.5G - Asus GTX 680 2xSLI
  - 16GB G.Skill RipjawsX - Kingston HyperX SSD 120GB - Corsair AX 850
  - Corsair Obsidian 800D - Asus Xonar Essence STX - All Water cooled
  + Lenovo ThinkPad T500

  - Jos takuut loppuu, käytä voimaa.

  24.10.2013 15:30 #10

 • perhana

  Lainaus:TeliaSoneran mobiilinetin aika on pian ohi, Suomessakin

  24.10.2013 15:56 #11

 • WereCatf

  HV Sonera, itsehän käytän tyytyväisenä Saunalahden liittymää, missä ei ole tuollaisia, enkä kuuna päivänä harkitsisikaan Soneraa!

  24.10.2013 19:06 #12

 • Lakupiip

  Täältäpäin löytyy DNA kiinteä ja saunalahden mobiili. Sonera ei tulisi edes harkintaan. Tää on vähän sama juttu kun se ettei sais palvelimia kiinteellä netillä pitää vaan täytys olla yritys liittymä.

  Asus M5A97 LE R2.0 | AMD Fx 6300 | Sapphire Radeon HD 7870GhZ edition | CoolerMaster Hyper 212 EVO | GSkill Sniper 8GB 1866MhZ | XFX 550W Pro Core Edition | Seagate Barracuda 1TB | Zalman Z9 Plus

  24.10.2013 22:16 #13

 • WereCatf

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip: Tää on vähän sama juttu kun se ettei sais palvelimia kiinteellä netillä pitää vaan täytys olla yritys liittymä. Sonerahan mm. blokkaa standardin HTTP 80-portin ja ilmeisesti tätä nykyä myös SSH 22-portin. En tiedä blokkaako muita. Onneksi oma ISP ei blokkaa noita, itsellä pyörii serveri 24/7.

  25.10.2013 07:54 #14

 • coocie98

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf: Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lakupiip: Tää on vähän sama juttu kun se ettei sais palvelimia kiinteellä netillä pitää vaan täytys olla yritys liittymä. Sonerahan mm. blokkaa standardin HTTP 80-portin ja ilmeisesti tätä nykyä myös SSH 22-portin. En tiedä blokkaako muita. Onneksi oma ISP ei blokkaa noita, itsellä pyörii serveri 24/7. Ei ole SSH:n portit kiinni Soneran liittymässä ainakaan täällä.

  25.10.2013 08:15 #15

 • toope

  Se palveluntarjoaja joka siirtyy tähän uuteen hinnoitteluun ensimmäisenä tulee menettämään asiakkaita ihan älyttömästi. Saa nähdä uskaltaako Sonera olla ensimmäinen.

  25.10.2013 08:59 #16

 • Jii89

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79: On just Soneramainen uutinen.. Minkähän kokonen on Soneran osuus puhelinliittymissä koko kakusta katsottuna? Tulee sellanen tuntu että mobiilipuolella ei mee kovin hyvin ja nyt koitetaan nekin asiakkaat ketä siellä on, lypsää kuiviin. Kiinteä laajakaista on itselläni Soneralta eikä valittamista, 24M/1M + Soneraviihde = 29,90€/kk. Ei taida halvemmalla lähteä muualta. Mobiilipuolen asiakkaaks Sonera ei mua saa ikänä, 6vuotta ollut Elisan asiakas (tai nykyisin s.lahden) eikä valittamista. Minulla on soneran 100/10M netti 10,06€/kk eli halpaa on mutta en itsekkään lähtis soneran mobiilipuolen asiakkaaksi.

  25.10.2013 09:19 #17

 • mjk

  Täältä löytyy DNA mobiilipuolelta ja kiinteenä sonera (firman piikkiin :p) itse en soneran asiakkaaksi rupea..siis joko DNA/Elisa muuta en edes ajattele en ainakaan soneraa...oli aikaan ja todella hidas paska (siis mokkulana n. 5 vuotta sitten)...

  Autopeli hullu ja pelannut jo -80 luvulta...eli vanha jäärä.

  25.10.2013 09:20 #18

 • Lumikki

  Joo Soneran mokkulan kaistat ovat täysin tukossa eli myyvät ilmaa. Josta johtuen varmaan haluavat lisää rajoituksia eli paskantaa asiakkaan niskaan, jotta ei tarvitse tehdä runkoverkon kaistan laajennustöitä.

  Tuollaiset rajoitukset vain johtavat asiakkaiden menetyksiin.

  25.10.2013 10:46 #19

 • _Johny_

  Eipä tuo tullut yllätyksenä että juuri SONERA uutisoi tälläistä muutenkin kun katsoo soneran hinnoittelua niin on kyllä silmin nähden kallista verrattuna muihin.


  25.10.2013 12:51 #20

 • G0lden_Kebab

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki: Joo Soneran mokkulan kaistat ovat täysin tukossa. Tuohon on pakko kommentoida, että pitää paikkansa ainakin täällä Varsinais-Suomessa. Surinan mobiililiittymät on täällä ihan tukossa.

  - Asus Maximus IV Extreme - Core i7-2600k @ ~4.5G - Asus GTX 680 2xSLI
  - 16GB G.Skill RipjawsX - Kingston HyperX SSD 120GB - Corsair AX 850
  - Corsair Obsidian 800D - Asus Xonar Essence STX - All Water cooled
  + Lenovo ThinkPad T500

  - Jos takuut loppuu, käytä voimaa.

  25.10.2013 13:19 #21

 • taas (vahvistamaton)

  Ja kannattavuudenhan Sonera varmaan laskee sellaiseksi, että saadaan eksponentiaalinen kasvu ylläpidettyä? Ilmeisesti heidän mielestä kannattavuus on tuottavuuden vuotuinen kasvu! Milloin yritykset tajuavat, että pelkästään toiminnan laajentaminen ja toimintojen ylläpitäminen pitää riittää, tuotot on vain ahneutta ja semmoista läpeensä pahaa yhteiskuntaa eriarvoittavaa niljaa joka syö ihmisyydeltä pohjan.

  28.10.2013 23:01 #22

 • rane1958

  Äänestys jaloilla sitten! Joku muu operaattori saa paljon uusia asiakkaita..!

  Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti.
  -Acer Aspire 7551G-Win7-64bit-

  29.10.2013 00:53 #23

 • vinikka

  Heh soneralla on masto tuossa linnuntietä alle 10 kilometrin päässä ja nopeudet ei ole kuin noin 2 megaa sisään ja noin megaa ulos pingiki on toista sataa eli mulla on luurissa telefinlandin rajoitukseton netti. Sitten mulla on tietokoneessa saunalahen mokkula ja masto on melkein 20 kilometrin päässä linnuntietä ja nopeudet ovat just ko katon niin http://www.speedtest.net/my-result/3064284413 :D että tuommonen ero. :D

  29.10.2013 07:38 #24

© 2020 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud