AfterDawn logo

Tänään vietetään avoimien ohjelmien päivää

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Tänään on syyskuun kolmas lauantai ja se tarkoittaa tietysti vain yhtä asiaa: avoimien ohjelmien päivää. Teemapäivän tarkoituksena on lisätä avoimeen lähdekoodiin perustuvien ohjelmistojen tunnettuutta.

Vaikka monet suomalaiset käyttävätkin avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmia, vain noin joka kolmas tietää mitä avoin lähdekoodi käytännössä tarkoittaa. Avointen ohjelmien päivällä halutaan nostaa ihmisten tietoisuuteen tietokoneohjelmien alkuperät ja niiden tekemiseen käytetyt kehitysmallit. LibreOfficen, Firefoxin ja Androidin lisäksi avoin lähdekoodi näyttäytyy ihmisille epäsuorasti Facebookin, Twitterin ja Googlen käyttämien palvelinohjelmistojen kautta.

Avoin lähdekoodi tarkoittaa tietokoneohjelmien kehitysmenetelmiä, jotka tarjoavat loppukäyttäjälle mahdollisuuden tutustua ohjelman lähdekoodiin ja muokata sitä omien tarpeidensa mukaisesti. Avoimen lähdekoodin ajatus on siis sama kuin esimerkiksi verkkotietosanakirja Wikipediassa: sitä voi vapaasti kopioida, levittää ja muokata.

Teemapäivän kunniaksi AfterDawn koosti pienen listan download.fi-verkkopalvelusta löytyvistä avoimeen lähdekoodiin pohjautuvista Windows-ohjelmista.

5 KOMMENTTIA

Labratoria1/5

Onpa hyviä sovelluksia, mitään näistäkään en käytä... :D

WereCatf2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:

Onpa hyviä sovelluksia, mitään näistäkään en käytä... :D

Se, ettet sinä niitä käytä ei kerro mitään näiden ohjelmien laadusta.

OneMember3/5

Kaikki listatut softat on tuttuja. Osa käytössä pöytäkoneella ja paria testannut kannettavalla. Blender ja Inkscape on vain läpimennen käynyt koneella testausmielessä... ennen kuin huomasin olevani peukalo keskellä kämmentä 3d-grafiikan ja kuvanmuokkauksen suhteen.

Labratoria4/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Labratoria:

Onpa hyviä sovelluksia, mitään näistäkään en käytä... :D

Se, ettet sinä niitä käytä ei kerro mitään näiden ohjelmien laadusta.


Ei tietenkään. En voi mitään sille että noin kaikissa tapauksissa "suljettu" on niin paljon parempaa. \(•◡•)/

WereCatf5/5

Itsellä on käytössä paljonkin F/OSS-softaa:
* Firefox
* GIMP
* Calibre
* Pidgin
* Thunderbird
* Transmission
* QtdSync
* PuTTY
* Mumble
* VLC
* Keepass2
* Rainmeter
* ownCloud

Parempaa selainta ei liene edes olemassa, PuTTYlle en edes tiedä kaupallista korviketta, Mumble on kevyempi ja äänenlaadullisesti parempi, kuin mikään kaupallisista korvikkeista, mitä olen kokeillut ja Mumble-serveri on ilmainen, toisin kuin useimmissa kaupallisissa yksilöissä, Keepass2:llekaan en tiedä kaupallista korviketta, ownCloudillekaan ei liene sellaista jne.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT