AfterDawn logo

Pelaajien "laneille" mätkäistiin vero Ruotsissa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
8 kommenttia

Lähiverkkotapahtumien eli niin sanottujen lanien järjestämisestä aletaan periä ylimääräistä lupamaksua Ruotsissa. Lanien pystyttämisestä voidaan määrätä korkeimmillaan viiden tuhannen dollarin maksu. Asiasta kertoi Fria Tider -verkkolehti.

"Lanivero" pohjautuu maan hallituksen aiemmin tekemään rahapelilain uudistukseen, jonka piiriin myös pelitapahtumat kuuluvat uhkapelitoimintaa valvovan lautakunnan mukaan. Laki ei kuitenkaan ulotu internetkahviloihin, koska siellä harrastetaan yleensä muuta kuin pelaamista. Veron lisäksi tapahtuman järjestäjien maksettavaksi voidaan määrätä ylimääräinen tarkistusmaksu.

Yksityistapahtumia varten ei tarvita lupaa, eli yksityisten lanien järjestämisestä ei tarvitse maksaa. Laniluvat ovat voimassa kaksi vuotta.

Kuva: Kelly Bracha/flickr

8 KOMMENTTIA

FrostRose1/8

Veikkaan, että lani-järjestäjät haluavat asiaan muutosta. Itse en ainakaan lukisi pelien (jotka eivät sisällä tarvetta löydä rahaa sisään jokaisella pelikerralla) olevan rahapelien ulkopuolella. Muuten voisi esittää, että jos E-sport on taidottomien arvontaa, niin sitten olisi urheilukin. ;)

olegbelov2/8

Taas on vanhat valkonaamat keksineet tyhmempääkin tyhmemmän lakiuudistuksen. Siellä on taas miettimällä mietitty: "Döö, videopelien pelaaminen rahasummaa vastaan on uhkapelaamista, Dööö." Mutta ei tarvitse harrastaa kuin pienen verran tervettä järkeilyä, niin huomaa ettei järjestäytyneestä pelaamisesta ole mitenkään uhkapelaamiseksi. Samalla logiikalla jalkapallon ja jääkiekon pelaaminen joukkueessa on uhkapelaamista, ja sitä tulisi maksaa "uhkapelimaksu".
Jos tässä verotettaisiin pelikilpailujen vedonlyöntejä - jos mokomia on edes tällä pohjoismaissa olemassa - niin sitten ymmärtäisin, mutta tällaista hölynpölyä en kerta kaikkiaan voi.

ep_3/8

Ruotsin lainsäädännöstä on ollut mielenkiintoisia uutisia viime aikoina:
- http://yle.fi/uutiset/ruotsalaistuomioi...tv-lupa/6701774
- http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht...2013/06/1768615
- Ja nyt tämä

Heja Sverige!! Hienoa toimintaa...

Orobash4/8

(Lainaus "kirjasta":
Kuinka tehdä sivistysvaltio ja saada se tuottamaan;
sivu 456, Verottaja pyrkii maksimoimaan omat tulot)


Kaikki mikä on hauskaa, (edes osoittain) julkista ja
sen sisällä voi edes teoriassa liikuttaa valuuttaa
(ihan mitä tahansa, vaikka lasten leikkirahaa)
on verolle pantava.
(vähintään kerran, mielummin 3x, kuten polttoaineet).
Koska näin saamme taattua yleisen (no vähintään valtakoneiston)
hyvinvoinnin.

Hate0295/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:

Ruotsin lainsäädännöstä on ollut mielenkiintoisia uutisia viime aikoina:
- http://yle.fi/uutiset/ruotsalaistuomioi...tv-lupa/6701774
- http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht...2013/06/1768615
- Ja nyt tämä

Heja Sverige!! Hienoa toimintaa...

Harmillista tässä on se, että Suomessahan päättäjät yleensäkin seuraavat sitä mitä Ruotsissa tapahtuu ja matkivat perässä...

kamiga (vahvistamaton)6/8

Kuulin että Kotilainen aikoo aloittaa selvitystyön kuinka samanlainen verotusmalli saataisiin myös Suomeen.

Lumikki7/8

Mielenkiintoinen tulkinta eli pelaaminen LANissa on sama kuin uhkapelaaminen.

Uhkapelissä pelaaja maksaa ja koittaa pelaamalla voittaa rahaa. LANissa pelaaja maksa pääsymaksun tapahtumaan ja pelaa omaksi ja muiden iloksi. Uhkapelin pääidea on voittaa rahaa pelaamalla. Ei LAN pelaaminen täytä uhkapelaamisen kriteereitä.

Jos taas verotetaan LAN:n järjestäjää niin eihän LANin järjestäjä edes pelaa, hän vain järjestää tapahtuman eikä se täytä uhkapelin määritelmää. Myöskään LAN tapahtumassa mahdollinen palkinto kilpailusta ei täytä uhkapelin määritelmää koska se koskisi tällöin kaikki kilpailuja joissa on palkinto.

Koko LAN verotukselle ukapelinä ei ole mitään todellista perustaa.

PS: Outoa että tästä ei ole ollut uutista täällä: http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutis...yos_tulostimiin

Pallero208/8

En tiedä missä laneilla te oikein käytte mutta eikö laneissa parasta ole juuri se kilpapelaaminen jonka palkintona yleensä on sitä rahaa (tai ainakin lahjakortteja kauppoihin joihin sen rahan olisit kuitenkin vienyt)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT