AfterDawn logo

Googlen musiikkipalvelu laajenee, ei vieläkään Suomeen

Teemu Laitila Teemu Laitila

Google laajentaa yhtiön Play Music -palvelua uusiin maihin Euroopassa ja muualla maailmassa. Vaikka palvelu on jo lähes kahden vuoden ikäinen, Suomessa se ei toimi edelleenkään (ainakaan virallisesti).

Uusien maiden listalla ovat Australia ja Uusi-Seelanti ja Euroopasta Itävalta, Belgia, Luxemburg, Irlanti ja Portugali. Play Music mahdollistaa enintään 20 000 musiikkikappaleen tallentamisen Googlen pilvipalvelimelle ja niiden suoratoistona eri laitteisiin. Lisäksi musiikkia voi tallentaa laitteiden muistiin kuunneltavaksi myös ilman nettiyhteyttä.

Perinteisemmän musiikkikaupan lisäksi Google on lisännyt palveluunsa uuden osion, jonka kautta levytyssopimusta vailla olevat artistit voivat myydä musiikkiaan suoraan faneille.

Googlen musiikkipalvelun heikko saatavuus Euroopassa liittynee musiikin lisenssiehtojen maarajoituksiin. Google on kuitenkin ottanut edistysaskeleita lisensointirintamalla, kun yhtiö solmi Euroopan laajuisen lisenssisopimuksen 5,5 miljoonasta musiikkikappaleesta viime vuoden marraskuussa. Aikaisempaa laajemman sopimuksen mahdollisti uusi musiikkijulkaisijoiden yhteenliittymä. Euroopan Unioni on pyrkinyt luomaan yhtenäisiä sisämarkkinoita myös digitaalisten sisältöjen osalta, mutta silti lisensoinnissa on edelleen ongelmia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT