AfterDawn logo

Suosittu kirjasto puhuu vapaan tiedon puolesta - evää pääsyn lailliselle uutissivulle

Sami Koivunen Sami Koivunen
2 kommenttia

New Yorkin Public Library -kirjastoa pidetään vapaan ja julkisen tiedon puolestajapuhuna, mutta Torrent Freakin mukaan kirjasto estää pääsyn jopa Torrent Freakin suositulle ja lainmukaiselle uutissivustolle.

New York Public Library on yksi maailman suurimmista kirjastoista yli 53 miljoonan nimikeen sisällöllään. Vaikka itse kirjasto sisältää kattavasti kaiken kuviteltavissa olevan tiedon paperilla, niin kirjaston internet-verkko rajoittaa yllättäen pääsyä laillisillekin sivustoille. Yhtenä merkittävänä syynä sensuroinnille on lasten nettisuojelupäätös eli Children's Internet Protection Act, jonka tehtävänä on rajoittaa esimerkiksi juuri kirjastoissa nähtävää sisältöä.

The Pirate Bay -sivustoon kohdistuvaa estoa perustellaan sen vertaisverkkosisällöllä. Muita sensuroita sivustoja ovat mm. uTorrent ja Vuze. Uutissivusto Torrent Freakin estämistä perustellaan sen yhteyksillä tiedostonjakoon. Kirjaston estolistalla ovat Websense-tietoturvayhtiön laatiman estosovelluksen määrittelemät sivustot. Nykyisellään estot ovat kuitenkin ristiriidassa kirjaston tavoitteen ollessa "lisätä tietämystä tarjoamalla vapaata pääsyä materiaaleihin ja tietoon".


Estot eivät rajoitu Yhdysvalloissa ainoastaan kirjastoihin, vaan lailliset sivustot kärsivät muun muassa työpaikoilla ja kouluissa rajoitetusta pääsystä sisältöön. New Yorkin kirjaston estolistalta on mahdollista päästä pois pyytämällä ja Torrent Freak on kertonut käyttävänsä tätä mahdollisuutta.

2 KOMMENTTIA

coocie981/2

Tämä ei sinällään ole mikään uutinen. Omien kokemuksieni mukaan suodatusohjelmat karsivat aina reilun kauhallisen asiallisia sivustoja mukaansa (rinta ja rintaliivi voivat olla synonyymejä sensuroiduille sanoille). TorrentFreak ei ole ainakaan omien väitteidensä mukaan päässyt näiltä sensuurilistoilta vaikka se on ilmoittanut asiasta. Sitten on taas näitä tapauksia, että kun väärin perustein sensuroidusta sivustosta ilmoittaa niin vastaus on "Tämä ei liity mitenkään kouluun/työhön/palveluihin". Taisin yhdessä kesätyössä joutua puhutteluun kun ilmoitin, etten voinut seurata Aegisubin kehitystä ohjelman sivulta. Töissä tuo on tietysti vähän ymmärrettävämpää, mutta ihan esimerkkinä.

friis2/2

Käytin tovi sitten konetta jossa oli F-securen lapsilukko ominaisuus. Se blokkasi muutaman sivun ja kertoi syyksi 'aikuisviihde'. Sivuilla ei näennäisesti ollut mitään tekemistä aikuisviihteen kanssa, mutta sivuilla oli mainosbannereita jotka johtivat 'aikuisviihde' sivuille. Ilmeisesti se riittää syyksi joutua suodatuslistalle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT